På Start-sidan tidigare

Klicka på bilderna så blir de större

Charlotte Perrelli har en huvudroll i musikalen Pippin i Malmö. Foto webben Charlotte Perrelli har en huvudroll i musikalen Pippin i Malmö. Foto webben

Musikal i Malmö

Följ med till Pippin på Malmö Opera den 2 februari. Det är en färgstark Broadway-musikal med dans och mycket humor. Charlotte Perrelli har en av huvudrollerna. Pris 600 kronor inklusive buss. Obs! Boka senast den 1 december.

Välkomna att anmäla er per mejl → klicka här eller per telefon → 042-36 76 24.

Årets julmarknad

Lördagen den 2 december klockan 12 öppnar höstens största mingel i Mölle. Hela 25 utställare kommer att vara på plats. Dessutom ponnyridning, lotteri och en egen tomte.

Läs inbjudan   → klicka här

Ann-Britt och Bosse Laestadius i Mölle. Ann-Britt och Bosse Laestadius i Mölle.

Vishyllning

Visans Vänner ordnar en sammankomst för att hedra Bosse Laestadius, som numera bor i Gylleröd och har varit aktiv i Visans Vänner. Tid och plats: Lördagen den 7 oktober klockan 16 i stationshuset. Fritt inträde. Läs inbjudan   → klicka här

Foto CeWe Foto CeWe

En fantastisk torsdag

Mellan sju och nio doppade sig 158 i Fågelviken och 78 i Solviken, totalt alltså inte mindre än 236 morgonbadare. Sedan bjöd byföreningen ett par hundra personer på frukost; allt gick åt. Därefter följde pingis, fotboll, loppis med mera. En lyckad dag. Föddes en tradition? Titta på bilder   → klicka här

Från sommarmötet

Sommarmötet på Grand Hôtel hölls den 23 juli. Mötet föregicks av en extra föreningsstämma som beslutade om ändringar av stadgarna.

Läs en sammanfattning   → klicka här
Läs de beslutade stadgarna   → klicka här

Foto Christina Ullenius Foto Christina Ullenius

Sommarens Pyk-utställning

MÖLLE 17 JUNI   Hans-Otto Pyk invigde årets utställning på temat Ett skepp kommer lastat – Skeppare, skutor och laster. Solen strålade och en stor skara hade samlats för att se vad årets utställning handlar om. Företrädare för några av Mölles många skepparsläkter deltog. Läs mer ...
Läs ännu mer ...

Gallerisäsongen

Lördagen den 17 juni började sommarens utställningar. De växlar varje vecka och pågår till den 11 augusti.

Hela sommarprogrammet   → klicka här
Galleri Stationen   → klicka här
Galleri Annexet   → klicka här

MÖLLE 24 MAJ   Mikael Karlsson på Swedbank överlämnade i dag en check på 15 000 kronor till Christina Ullenius och Peter Appelros. Pengarna är ett bidrag till byföreningen för sommarens Pyk-utställning i hamnen. Beloppet kommer ur en konstfond i banken som stödjer kultur- och ungdomsverksamhet i Kullabygden.

Läs mer   → klicka här

Foto Gunilla Larsson Foto Gunilla Larsson

Bättre lekplats
MÖLLE 4 MAJ   Det gamla skeppet på lekplatsen var i så dåligt skick att det fick forslas bort. I veckan kom nya lekredskap på plats.

Sedan tidigare är lekp
latsen ombyggd med en ny gungställning med fyra gungar, nya stora sandfält och en flyttade och förbättrad soffgrupp.

På påskdagen. Christina Ståhl Hallengren säljer den nya boken. Foto Mats Ekberg På påskdagen. Christina Ståhl Hallengren säljer den nya boken. Foto Mats Ekberg

Mölle–Kullen genom tiderna
Ett urval ur bokserien med samma namn

Nu har boken kommit! Köp den direkt från byföreningen eller hos någon av våra återförsäljare.

Läs mer   → klicka här
Bilder från releasepartyt   → klicka här

Foto Bengt Nilsson Foto Bengt Nilsson

Kitesurfare

MÖLLE 21 APRIL   Bengt Nilsson fotograferade kitesurfare i Fågelviken i fredags. Kitesurfing eller draksurfing är en form av segling för en person, stående på en bräda. Se flera bilder

Foto Christina Ullenius Foto Christina Ullenius

Valborg i Mölle
 
Stora skaror vandrade till fäladen för att fira våren. En stor rishög lovade en härlig brasa när Mats Jönsson, byföreningens ordförande, hälsade alla välkomna. Sedan talade Peter Schölander om vårt behov av ljuset. Kören tog vid med de sköna vårsångarna – och många sjöng med.

Foto CeWe Foto CeWe

Baden i sommar

I Solviken har en del förbättringar gjorts före säsongsstarten, och mer kommer. Tre skollediga ungdomar delar på arbetet att sköta badplatsen.
Läs mer   → klicka här

I Fågelviken sköter Fågelvikens Vänner badet enligt ett avtal med byföreningen; föreningen startades 2016. Det mesta av arbetet sker ideellt. Varje lördag är det ett arbetspass från klockan 10.
Läs mer  → klicka här

Foto CeWe Foto CeWe

Midsommarafton i Mölle

Firandet på leksplatsen lockade många. När Tomas Dreilick och Lennart Kvistberg drog igång musiken blev det fart på dansen. Tomas fortsatte sedan som lekledare tillsammans med Elisabeth Brenner och Cinna Ståhl Hallengren. Barnen rusade till godis-utdelningen och vuxenfolket drack kaffe. Allt var över efter en timme – då kom regnet. Bilder från evenemanget   → klicka här

Eva Dahlberg, Grand Hôtel, fick Årets Möllediplom 2005. Utmärkelsen bytte namn 2009 till Årets Möllebo. Eva Dahlberg, Grand Hôtel, fick Årets Möllediplom 2005. Utmärkelsen bytte namn 2009 till Årets Möllebo.

Årets Möllebo – vem i år?

Årets Möllebo, utsedda under arton år, utgör en brokig skara, men alla har gjort ett positivt avtryck i Mölle. Förra året fick Ruffagubben utmärkelsen som symbol för alla Möllebor. Därmed var cirkeln sluten och det känns naturligt att lägga traditionen på is. Kanske återuppstår den igen, kanske finner den en ny form. I framtiden finns svaret.

Byföreningens styrelse
gm Ingemar Löfgren

Underhållning i Ransvik

Söndagen den 2 juli klockan 19 kommer KG Malm och Lucas Stark till Ransvik med Världens bästa Allan! De sjunger Allan Edwalls sånger och berättar om en mångsidig artist. Inträdet är 120 kronor. Förbeställ gärna räksmörgåsar och köttbullemackor. Boka i god tid till anders@ransvik.se; 042-34 76 66. Läs mer   → klicka här

Grillkvällar i juli

Varje torsdag i juli är det grillning i stationsparken, första gången den 6 juli klockan fem. Ta med vad du vill äta och dricka. Den 27 juli blir det någonting utöver det vanliga. Det drar igång på morgonen och forsätter under dagen och kvällen.
Läs mer   → klicka här

Dubbelutställning

Den 15–21 juli har Erik Magnusson och Frederic Täckström en dubbelutställning i Galleri Stationen. Frederic visar naturfotografier, och tillsammans presenterar de sin nya bok med föredrag klockan 16 varje dag. Läs programmet   → klicka här

Spelman på taket

Den 15 september går bussen från Mölle till musikalen i Malmö; Philip Zandén i huvudrollen. Det är många veckor dit, men Monica Bengtson behöver din anmälan senast den 6 juli.

Ring Monica och boka på 042-36 76 24 eller mejla en rad till monicaochingemar.bengtson@telia.com

Sjöfarten i centrum

Lördagen den 17 juni klockan 14 invigs sommarens Pyk-utställning. Temat i år är Mölles långa historia med sjöfart, sjöfarare, fartyg och laster av många slag. Alla är välkomna.
Läs mer  → klicka här

Release-kaffe

På söndag den 11 juni klockan 14 presenterar Erik Magnusson och Frederic Täckström sin nya bok på Grand Hôtel. Boken är andra delen i serien om människor i Mölle. Alla är hjärtligt välkomna.

Aldrig tidigare har den nakna sanningen om syndens Ransvik blottats så djupgående (ur ett reklamblad)

Om boken: 336 sidor, stort format, 60 personporträtt, 700 bilder, pris 395 kronor.

Tidiga besökare i Kullabygden

Den 27 maj klockan 14.30 presenterar Peter Appelros sin nya bok i Höganäs Bokhandel. Den består av ett 30-tal berättelser som nedtecknades från 1615 och 250 år framåt i tiden.

Läs en intervju med Peter i Möllekurirens kommande sommarnummer   → klicka här

Internationellt deltagande i årets strandstädning. Foto CeWe. Internationellt deltagande i årets strandstädning. Foto CeWe.

Strandstädningen

MÖLLE 8 APRIL   Uppslutningen var som vanligt mycket god. Försedda med sopsäckar och plockare begav sig ett gäng norrut mot Solviken. En annan grupp rörde sig bortåt Fågelviken och Fäladen.

På bilden ser ni Gyllerödarna Jorma Paavilainen och Carola Hannah. De fick hjälp av sina gäster från Melbourne i Australien, Fiona Hamilton och Stuart Allen.

Den nya styrelsen

MÖLLE 28 MARS   Mats Jönsson omvaldes som ordförande på byföreningens årsmöte. Ytterligare tre ledamöter fortsätter. Fem nya personer valdes in. På ett konstituerande möte utsågs Ingemar Löfgren till sekreterare och Lars Steen till kassör.

Mer om styrelsen   → klicka här
Mer om årsmötet   → klicka här  

Bild Höganäs kommun Bild Höganäs kommun

På gång i hamnen

Planerna för hamnområdet tar form. I år har kommunen låtit gräva för vatten och avlopp samt el och fiber till de kommande byggnaderna. Pirerna har förstärkts med stora stenblock.

Läs hamnföreningens information   → klicka här
Läs också byföreningens brev till kommunen om hamnen från november 2016 → klicka här

Foto från webben Foto från webben

Utegym med mera

Under våren bygger kommunen ett utegym mellan de södra boulebanorna och Västra Bangatan. I samma veva ska lekplatsen kompletteras med en ersättning för det skrotade skeppet. Men inte nog med det, dessutom kommer området framför Hotel Kullaberg att förskönas. Plus en hel del annat ...

Läs Gunilla Larssons artikel i Kuriren   → klicka här
Titta på kommunens bilder   → klicka här

Foto Robert Korzeniec Foto Robert Korzeniec

Ransvik som bostad prövas i högsta instans

Ägarna till Ransvik vill omvandla caféet till bostad och sälja fastigheten. Höganäs kommun är emot detta. Mark- och miljödomstolen avgjorde saken till ägarnas förmån, men kommunen överklagade och tvisten kommer slutgiltigt att avgöras av mark- och miljööverdomstolen, troligen under våren 2017.
Läs kommunens överklagande   → klicka här

Meme Åkesson repeterar tillsammans med Cappella Lundensis. Foto Frederic Täckström Meme Åkesson repeterar tillsammans med Cappella Lundensis. Foto Frederic Täckström

Filmpremiär den 9 april

söndag klockan 19 visar Frederic Täckström sin nya film Droppar av tid om Meme Åkesson. Välkomna till stationshuset, fri entré.

I Möllerkuriren 2016 nummer 4 skrev Tomas Svensson om »Violinisten som valde Mölle«. Läs hans artikel   → klicka här

Årsmöte 2017

Välkommen till årsmötet söndagen den 26 mars klockan 14 i stationshuset.

Läs kallelse, dagordning, bokslut etcetera,
klicka här

Foto CeWe Foto CeWe

Nytt i Fågelviken

Den gamla totalettbyggnaden i Fågelviken revs i höstas. Den nya är nu på plats i god tid inför årets badsäsong. Den ena av de två toaletterna är anpassad för funktionshindrade.

Bianca af Ekenstam blev Årets Kattadrottning. Foto CeWe Bianca af Ekenstam blev Årets Kattadrottning. Foto CeWe

Kulturdagen – succé igen

MÖLLE 27 FEBRUARI   I går var det stort pådrag i stationshuset. Det började med Katten ur tunnan utomhus. Efter jämna, hårda matcher korades Bianca af Ekenstam till Kattadrottning och Isak Cedervang till Kattakung.

Sedan guidade Lena Strandmark publiken genom ett fullödigt program med många föreläsningar och mycket musik. Fredrik Lindbom fick sätta punkt för dagen med en samling ootrooliga fågelfoton.

Målning av L. Nykvist 1980, Mölle hamn och inlopp. Målning av L. Nykvist 1980, Mölle hamn och inlopp.

Möllemotiv på endagsutställning

Den 27 december ordnade Magnus Nordstrand en utställning. På förmiddagen tog han emot bybornas tavlor med Möllemotiv, och klockan 13 började vernissagen. Magnus idé visade sig lyckosam. Trettiofem verk presenterades och besökarna var entusiastiska. »Otroligt kul. Härligt att se«, sade en av dem. »Tänk om det kunde bli en tradition!«

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Företagsammast i Skåne

Eva Dahlberg har utsetts till årets mest företagsamma skåning. I tävlingen, som arrangerades av Svenskt Näringsliv, nominerades 250 personer.  Fem gick till finalen  och Eva tog hem priset. Läs mer   → klicka här

Foto från webben Foto från webben

Arkitekturpris till Möllehus

STOCKHOLM 29 NOV   Det svävande huset på Corfitz väg vann villapriset på arkitekturgalan, SAR:s årliga samling förarkitektkåren. Ur juryns motivering:

»Genom att dra nytta av läget är vi utomhus och inomhus på samma gång. Hög arkitektonisk skärpa i helheten och in i minsta detalj« Läs mer ...

Foto Anders Kjellner Foto Anders Kjellner

Musikkväll • den 17 januari

Byföreningen inbjuder till en minneskväll om och med Meme Åkesson. Tomas Svensson låter deltagarna lära känna violinisten genom originalinspelningar. Fri entré.

Läs inbjudan   → klicka här
Mer om programmet   → klicka här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Årets julmarknad

Det blev succé i år igen. Byföreningens traditionella julmarknad den 26 november drog massor med folk. Tomten, i Lennart Löfqvists gestalt, var populär som alltid.

Läs HD:s utförliga reportage här!

Foto Richard Åkesson Foto Richard Åkesson

Naturvårdsprojekt

Kommunen kommer att röja området nedanför Norra Strandvägen. Syftet är att ge skånskt oxbär och andra rödlistade arter bättre växtbetingelser. Projektet omfattar cirka 7 000 kvadratmeter; det startar i höst och avslutas 2019.  Läs mer ...

Foto Annica Hellqvist Foto Annica Hellqvist

Strategiplan för Kullaberg

Organisationen Europarc och Länsstyrelsen Skåne står bakom detta måldokument.  Ett generellt mål är att bevara den naturliga miljön; ett annat att hantera besöksströmmarna och effekterna av dessa.
Läs planen ...
Läs också konkretiseringen av den ...

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Vi behöver hjälp

Mats Jönsson, byföreningens ordförande: »Vi hoppas det finns människor i Mölle som gärna skulle vilja ställa upp och hjälpa till med några av de enklare göromålen.« Läs hela uppropet här

Filmkväll tisdag 29 november

Välkommen till en filmkväll med mingel och levande musik i stationshuset. Kerstin Werdinius underhåller på piano. Vin, öl, cider, juice med tilltugg serveras. Frederic Täckström visar tre av sina filmer. Ingen anmälan behövs. Entré 20 kronor. Start klockan 18.30. Läs mer ...
 

Sista chansen i år

På måndag den 14 november klockan 19 är det vinprovning i stationshuset. Viner från ovanliga druvor är kvällens tema.
Läs inbjudan   → klicka här

Foto från webben Foto från webben

Sommarmötet

MÖLLE DEN 24 juli Byföreningens sedvanliga sommarmöte hölls på Grand Hôtel. En av huvudpunkterna var att tillkännage styrelsens val av Årets Möllebo: Ruffagubben. Deltagarna listade också önskemål och förslag till styrelsen.
Läs mer ...

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Pyk-utställningen invigd

MÖLLE DEN 3 APRIL   Temat för årets utställning är Italienska vägen. Hans-Otto Pyk var på plats vid skärmarna och berättade om Mölle förr. Christina Ullenius representerade Pyk-gruppen och talade om arbetet med utställningen. Mats Jönsson, byföreningens ordförande, förklarade utställningen invigd. Läs mer   → klicka här

Viner från Toscana

Välkommen till höstens andra vinprovning med Kaj Zaar, måndagen den 17 oktober klockan 19 i stationshuset. Pris 250 kronor. Läs mer ...

Viner från ett ovanligt hörn

Välkommen till höstens första vinprovning med Kaj Zaar, måndagen den 19 september klockan 19 i stationshuset. Pris 250 kronor.

Temat är viner från delstaterna Washington och Oregon i nordvästra USA. Anmäl dig till Christina Ullenius: christina.ullenius@gmail.com eller 070-588 45 00.

Upplysning

Armaturerna i de två gamla stolparna utanför stationshuset kommer att repareras. Det stora trädet intill illumineras i samma veva. Jobben ska vara klara innan höstmörkret, alltså i september.

Massvandring till Mölle

Skåne och Svenska Turistföreningen står som värdar för Europas största vandringsevenemang, nämligen Eurorando. Till den etapp som utgår från Mölle har mer än 1 000 personer anmält sig – från olika delar av Europa. Evenemanget pågår den 9–16 september.
 

Foto från webben Foto från webben

Monicas teatertips

Monica Bengtson ordnar biljetter till bra pris. Buss ingår ofta i hennes arrangemang. Just nu slår hon ett slag för bland annat Billy Elliot på Malmö Opera. Läs mer   → klicka här

Byföreningens årsmöte

Söndagen den 20 mars klockan 14 hålls årsmötet i stationshuset. Efter själva årsmötet presenteras Grannar mot brott.

Läs mer   → klicka här

Mölle på 1950-talet

Byföreningen har fått en donation med flera hundra klipp ur Nordvästra Skånes Tidningar från 1953–1960.

Signaturen gq – Möllebon Nils Gustaf Nilsson – skrev regelbundet i NST under rubriken Hört och hänt vid Kullanäsan. Dessa artiklar finns med, men också många andra som berättar om händelser i byn och dess omgivningar. Med ctrl + F är materialet sökbart.

Till klippsamlingen   → klicka här

Foto från webben Foto från webben

Hjärt- och lungräddning

HLR-utbildning i stationshuset onsdagen den 10 februari klockan 18. Begränsat antal deltagare. 

Anmäl dig till per mejl till Christina Ståhl Hallengren    → klicka här

Foto Mats Ekberg Foto Mats Ekberg

Nyår i Mölle

Mats Ekberg var på plats med videokameran när fyrverkerierna brakade loss över hamnen.

Se filmen här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Nej till byggnadsminne

Länsstyrelsen har avslagit byföreningens ansökan om att göra stationsområdet till ett byggnadsminne.

»Länsstyrelsen är återhållsam när det gäller beslut om nya byggnadsminnen. Det är ett starkt lagskydd med stränga restriktioner och ...«
Läs hela beslutet här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Akademiepris till Hans Peterson

Hans Peterson debuterade så tidigt som 1945 med Stina och Lars på vandring. Under årens lopp har det blivit omkring 200 böcker. Den 15 oktober beslöt Svenska Akademien att tilldela Hans ett extra pris på 100 000 kronor. Läs pressmeddelandet

Hans är välkänd för Mölleborna, inte minst för dem som läser Möllekuriren där han skriver en krönika i varje nummer. Läs en av Hans krönikor

Årets julmarknad

Det regnade på förmiddagen. Men klockan 13, när julmarknaden öppnade, blåste regnet bort – och det blev en fin eftermiddag med blå himmel och sju plusgrader.

Lennart Löfqvist var årets Mölletomte – till alla barns stora förtjusning.

Bilder från evenemanget

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Samling vid pumpen

Byföreningens nya cykelpump sitter på baksidan av stationshuset, alltså på den sida som vetter mot stationsparken.

Det är två slangar. Den ena är för vanliga cykeldäck. Den andra passar till mer avancerade däck och har en lufttrycksmätare.

 

Foto Strömstads kommun Foto Strömstads kommun

Kommunen städar upp i naturen

Kommunen informerade i Möllekurirens sommarnummer att man kommer »att röja framförallt längs stigar och bäckar samt städa av hela området från ovidkommande föremål«. 

Förvarar du föremål utanför din tomtgräns? Det må vara kasserade eller användbara grejer. Ta i så fall hand om dem före den 1 december. Annars ryker de.

Foto Alexander Mandersson Foto Alexander Mandersson

Karin fortsätter att bada

Under sommaren rapporterade Karin Eriksson dagligen in temperaturen i dambadet. I mitten av september slutade publiceringen på hemsidan – men Karin badar på. Så här skrev hon i ett mejl den 15 oktober: »Hej, 11 grader varmt, lugnt och nästan sol. Ingen is i sikte. Uppiggande.«
 

Tomas Dreilick ledde barn och vuxna i lekarna på årets midsommarfirande. Foto Christer Wallentin Tomas Dreilick ledde barn och vuxna i lekarna på årets midsommarfirande. Foto Christer Wallentin

Tomas Dreilick – Årets Möllebo

Byföreningen tilldelar Tomas Dreilick utmärkelsen för att han:
− talar varmt om Mölle på sin radiokanal
− håller byn levande med att hålla öppet året runt
− organiserar under vinterhalvåret »After work« som är mycket uppskattat

Tomas tackbrev   → klicka här

Sommarmötet var välbesökt. Det hölls i stora mötesrummet på Grand Hôtel. Foto Christer Wallentin Sommarmötet var välbesökt. Det hölls i stora mötesrummet på Grand Hôtel. Foto Christer Wallentin

Nya stadgar klubbade

Sommarmötet föregicks av en extrastämma för att bekräfta beslutet på årsmötet att ändra stadgarna för byföreningen. De ny stadgarna   → klicka här

Därefter berättade byföreningen om sitt arbete under året och hamnföreningens ordförande, Håkan Lind, talade om aktuella hamnfrågor. Däremellan tillkännagav byföreningen  vem den hade utsett till Årets Möllebo.

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Ruffagubben

Nu är den på plats, Jonas Högströms skulptur i brons. Många kom till avtäckningen den 21 juni. Mats Jönsson invigningstalade och tackade konstnären och donatorernas släktingar.

»Jättefin«, »Han ser glad ut«, »Perfekt placering«, »Gubben blir ett populärt fotomotiv« ... var några kommentarer i publiken.

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Stationen byggnadsminne?

Kulturen i Lund har utrett förutsättningarna för att stationshuset, annexet och stationsområdet skyddas som byggnadsminne.  Ärendet ligger nu på länsstyrelsens bord för beslut.

Läs en sammanfattning av rapporten   → klicka här
Läs hela rapporten   → klicka här
Läs byföreningens ansökan   → klicka här
 

Stoppa Parkslide nu

Detta aggressiva ogräs sprider sig i Mölle, och byföreningen manar till aktivt motstånd. Styrelsen anser att kommunen måste agera.

Läs styrelsens brev  → klicka här
Läs en artikel i HD   → klicka här
Läs en artikel i Möllekuriren   → klicka här
Läs en engelsk pamflett   → klicka här

Uppfräschad bana drar många som vill spela. Foto Christer Wallentin Uppfräschad bana drar många som vill spela. Foto Christer Wallentin

Beachvolleyboll

Visste du att det finns en plan för beachvolley i Mölle? Den ligger söder om stationshuset, mellan boulebanorna och fotbollsplanen.

Efter en allmän uppsnyggning och påfyllning av sand är det många som vill spela beachvolley. Stundtals har det till och med varit kö till banan.

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Sommarens Pyk-utställning

Publiken strömmade till när utställningen invigdes den 9 maj trots regn och blåst.

Hans-Otto Pyk talade engagerat på temat Berget–Brytningen–Berättelsen under överinseende av Ingvar Blomqvist, Mölles tidigare hamnkapten.

Några bilder från invigningen   → klicka här
 

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Midsommar

Efter lunch blev himlen blå och när festligheterna startade klockan 14 var vädret fint. Tomas Dreilick och Lennart Kvistberg fick fart på dansen och sedan blev det både potatislöpning och säckhoppning. Katja Löfqvist, Susanne Nauckhoff, Christina Ståhl Hallengren och Christina Ullenius hade hand om kaffetältet.

Märkliga farkoster

Mölle den 19 augusti   Sedan i måndags har en bogserbåt kört upp och ned med ett släp. Båten heter Hunter och ägs av ett danskt rederi. Den är på väg till Aalborg med stålsektioner till Bladt Industries. Bogseraren väntar på att vinden ska mojna, så att ekipaget kan fortsätta till Aalborg.

Gruppdiskussioner på sommarmötet 2014. Foto Christer Wallentin Gruppdiskussioner på sommarmötet 2014. Foto Christer Wallentin

Sommarmöte

Årets sommarmöte hålls söndagen den 19 juli klockan 14 på Grand Hôtel. Det inleds med ett extra föreningsmöte som ska fastställa de ändringar av stadgarna som beslöts på årsmötet i mars.

Läs kallelsen till extra föreningsmöte   → klicka här
Läs förslaget till ändrade stadgar   klicka här

Öppen trädgård

På söndag den 26 juli blir det »någonting« bakom stationshuset.

Vad? Ingen som vet. Det blir vad deltagarna tillsammans gör det till. Läs mer   → klicka här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Tången i Fågelviken

Läs Tomas Svensson rapport från den senaste maskinrensningen   → klicka här

Tomas slutsats: Det är bättre att ta hand om tången för hand och använda den som trädgårdsgödsel. Ett försök har startat.
 

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Öppet i Vattenmöllan

Passa på att se Vattenmöllan på Möllans Dag söndagen den 5 juli klockan 14–17.
Läs mer om dagen   → klicka här

Läs mer om Vattenmöllan   → klicka här

Nitton amatörer

I år inleds gallerisäsongen med något ovanligt: en utställning med verk av personer som hittills har gjort sin konst i det tysta. Nu träder de fram i stationshuset och visar vad de kan. Läs mer   → klicka här

I annext visar Kerstin och Linn Olsson samtidigt keramik respektive måleri. Läs mer   → klicka här

Foto Bengt Nilsson Foto Bengt Nilsson

Hamnkollaps hotar i Mölle

I en artikel i Helsingborgs Dagblad den 10 februari lyftte hamnföreningen fram hamnens dåliga kondition.

Artikeln följs upp i Möllekurirens aktuella nummer.
Vi publicerar en hel del dokumentation i frågan.
Läs mer   → klicka här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Lekplatsen byggs om

Arbetena startade den 12 februari och pågick under ett par veckor. Det blev en ny gungställning, och den stora sandytan fick ny sand och nya sarger. En mindre sandlåda med baksand anlades och kompletterades med sittplatser. Fartyget ska repareras och målas om senare i vår.

Flera bilder   → klicka här

Rapporterat och fotograferat av Bosse Hansson Rapporterat och fotograferat av Bosse Hansson

Synden i Mölle mosse

Paddornas stora parningslek är i gång. Vi såg vanlig padda och grönfläckig padda. Honorna är stora och hannarna är små. Det är underbart att höra alla parningsläten kring mossen och se hannarnas kamp för att få para sig med så många honor som möjligt.

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Strandstädning

Alla trodde att vinterstormarna hade kastat upp mycket skräp från Sundet. Men så farligt var det inte, visade det sig. Många hjälptes åt på lördagen och på knappt två timmar var det snyggt och fint. Jorma Paavilainen, Margaretha Medin, Carola Hannah och Ingrid Bergenstråhle var med.

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Valborg i sol och eld

Christina Ullenius hälsade alla välkomna till valborgsfirandet på fäladen. Sedan lyssnade publiken till skön sång. Lena Strandmark hade i år lyckats samla ett stor antal kördeltagare.  Årets vårtal hölls av Bosse Hansson.

Läs mer   → klicka här

Ransviks vänner

Anders Kjellner, Ellens Café, har tagit initiativ till upprustning av badplatsen. Efter de senaste årens stormar fordras snabba, kraftfulla insatser.

Läs Anders upprop   → klicka här

Foto Sveriges Television Foto Sveriges Television

Möte med kommunledningen

Byföreningen träffade Péter Kovács med flera den 6 maj. Uppgiften var att presentera fyra aktuella projekt och ta reda på vad kommunen vill bidra med.

Läs en sammanfattning av mötet   → klicka här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Badsäsongen är här

Kommunen har satt ut alla badstegar i Fågelviken och Solviken. Förra årets temperaturrapportörer – Karin Eriksson, Arne Medin och Lena Strandmark – har redan badat i flera veckor. De säger att det är häärligt!

Karin är igång igen och rapporterar från Solviken.
Till badtemperaturerna   → klicka här
 

Foto ur Pyk-samlingen Foto ur Pyk-samlingen

Efter stenbrytningen

Efter stenbrytningen på Bökebolet blev det mark som kunde bebyggas; från första parkett nere vid Strandvägen och uppåt berget med fin utsikt.

Byföreningen vill få ta del av kunskaper och material om vilka som byggde dessa hus och vilka som bor i husen i dag.

Kontakta Christina Ullenius eller Ebba Wachtmeister, styrelsens ansvariga för donationsprojekten. Kontaktuppgifter   → klicka här.

Byföreningens sånghäfte

För ett bra tag sedan gjorde Möllekurirens redaktion ett upprop för att få in snapsvisor med anknytning till Mölle. Gensvaret var behärskat, men initiativtagaren, Bosse Hansson, lät sig inte nedslås. Med assistans av Per Nauclér och Christina Twengström blev det en fin samling.

Till snapsvisorna   → klicka här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Vägföreningens årsmöte

Vid årsskiftet tog kommunen över skötseln av vägarna i Mölle. Vägföreningen finns emellertid kvar ett tag till. Årsmötet hölls den 30 mars och då redovisade styrelsen för 2014. Då valdes också en »övergångsstyrelse« som ska finnas tills allt det formella är klart.

Läs årsmöteshandlingarna   → klicka här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Konstmattor på väggarna

Elisabeth och Rolf Brenner har lånat ut mattor för att testa om textilier förbättrar akustiken i stationshuset. De gör tuftade mattor i en egen ateljé sedan 40 år. Tuftnings-tekniken innebär att man skjuter in ull eller lingarn från baksidan av väven. Elisabeth och Rolf bor sedan förra våren på Bella Vista, men har kvar sin ateljé i Holsljunga.

Foto Stig Peterson Foto Stig Peterson

Vinter i Mölle

Per Nilsson filmade en dag med snö på marken. Hans film börjar vid fyren och sveper efter berget, längs Norra Strandvägen, fram till hamnen.

Se filmen   → klicka här
Läs om Per och filminspelningen   → klicka här

Foto Fredrik Aronsson Foto Fredrik Aronsson

Pris till Kullabergsguiderna

Företaget har fått 2015 års ekoturismpris som delas ut av tidningen Travel News. Saxat ur motiveringen: »Utifrån klippor, marina miljöer och vår minsta tandval – tumlaren – har Kullabergsguiderna skapat profilstarka äventyr«. Till företagets hemsida   → klicka här

Pågående projekt

Styrelsen har bildat grupper som ska arbeta under våren med ämnen som butik, trafik och utveckling av stationsområdet. Vill du vara med?

Läs mer   → klicka här

Foto Alexander Mandersson Foto Alexander Mandersson

Epos om Kullaberg

Åke E. Andersson porträtterades i Möllekurirens julnummer. Han har skrivit ett epos om Kullaberg där han blandar prosa och dikt.  Häftet kostar 50 kronor, men det finns också på webben.

Beställ häftet från byföreningen   → klicka här
Läs eposet på webben   → klicka här

Bild Fernard Leger Bild Fernard Leger

Ändring i stadgarna

Förra året bytte byföreningen namn till Mölle By- och Kulturförening. I ett förslag till reviderade stadgar föreslår styrelsen att kulturinriktningen skrivs in tydligare. Samtidigt vill styrelsen förenkla och modernisera stadgarna. Förslaget läggs fram på årsmötet och en extrastämma i juli.

Läs förslaget till nya stadgar   → klicka här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

70 år som författare

Det är rubriken på Helsingborgs Dagblads helsida om Hans Peterson den 3 november. Vid 92 års ålder arbetar han fortfarande, bland annat med att göra lättlästa böcker tillsammans med sin dotter och dotterdotter. Han är också krönikör i Möllekuriren.

•  Läs artikeln i Helsingborgs Dagblad
•  Läs hans senaste krönika i Möllekuriren
•  Läs Ambassadörer för lättläst i Möllekuriren

Valborg närmar sig

• Du är mycket välkommen att vara med i kören. Ring Karin Eriksson, 042-34 76 35 eller Lena Strandmark, 042-34 79 10.

Firandet på fäladen startar klockan 20.30. Läs mer ...

Våra sponsorer
meddelar


• Winemakers Dinner på Grand Hôtel den 29 april. Läs mer ...

Vinprovning

Den 15 februari är det dags för ett nytt möte med Kaj Zaar. Temat är Merlot-viner.

Läs mer   → klicka här