På Start-sidan tidigare

Klicka på bilderna så blir de större

»Skrattar bäst ...«

Kullateaterns musikaliska komedi hade en bejublad premiär i april. Ni som inte såg föreställningen då får en ny chans: Lördagen den 1 juni och söndagen den 2 juni klockan 17 på Tomarps Kungsgård, Kvidinge.

En nyskriven komedi med mycket sång av Christer Elfversson. Fritt efter Dantes Divina Commedia och Puccinis opera Gianni Schicci.

Biljetter: nortic.se

Foto Senioren 2018 nr 6 Foto Senioren 2018 nr 6

Inte utan vårt bibliotek

Tidningen Senioren har ett stort reportage om  biblioteket. »När kommunen ville lägga ner biblioteket i Mölle tog fyra kvinnor över«, skriver tidningen.

Läs artikeln  → klicka här

Tomas Svensson, Margaretha Medin och Lena Strandmark plockade skräp söder om Fågelviken. Foto CeWe Tomas Svensson, Margaretha Medin och Lena Strandmark plockade skräp söder om Fågelviken. Foto CeWe
Strandstädning
 
Lördagen den 6 april var det strandstädning med utgångspunkt från hamnen. Glädjande nog rapporterade många plockare att det var mindre skräp än de två, tre senaste åren. »Det  går åt rätt håll«, var en vanlig replik. Efter avslutat jobb bjöd byföreningen på varm korv, kaffe och saft i stationshuset.
 
Målning av Susanne Rylander Målning av Susanne Rylander

Konst hela sommaren

Utställningarna i annexet och stationshuset växlar varje vecka och pågår fram till den 9 augusti.

Under tiden den 13--19 juli ställer Susanne Rylander ut målningar i stationshuset och Cecilia Norrthon visar sina målningar i annexet.

Läs mer   → klicka här

Foto CeWe Foto CeWe
Julmarknaden roade många

Tala om tur! Torsdag–fredag regnade och blåste det förskräckligt. Söndag likadant. Med vad gjorde det: Julmarknaden var ju på lördagen, och då var vädret bra; solen tittade fram en liten stund till och med.

Mycket folk, god stämning och de flesta utställarna verkade jättenöjda.
 
Hans Peterson blev Årets Möllebo 2018. Här hyllas han av Lena Johanson-Thor, byföreningens ordförande, och Magnus Nordstrand, ett av Hans Petersons barnbarn. Hans Peterson blev Årets Möllebo 2018. Här hyllas han av Lena Johanson-Thor, byföreningens ordförande, och Magnus Nordstrand, ett av Hans Petersons barnbarn.

Årets Möllebo utsedd

På sommarmötet korades Hans Peterson till Årets Möllebo 2018. Sedan berättade  Daniel Åberg om pågående arbeten på berget och fäladen. Därefter var ombyggnaden i hamnen i fokus. Två tjäntemän i kommunen informerade och svarade på deltagarnas många frågor.

Inledningsvis beslöt en extrastämma att årsavgiften ska vara oförändrad under 2019, det vill säga 200 kr för en enskild medlem och 300 kr för en familj. För den som vill få Möllekuriren per post tillkommer 110 kr per år. För utlandet 210 kr.
 

Magnus Delshammar lämnar över årets badknapp. foto CeWe Magnus Delshammar lämnar över årets badknapp. foto CeWe

Badrekord

Galna dan kunde inte ha börjat bättre. Så här rapporter Birgitta Hansson, en av arrangörerna:

Det var 407 som badade. Både Fågelviken och Solviken fördubblade nästan antalet från i fjol. I år var det 170 fler som badade, en ökning med drygt 70 procent. Frukosten gick åt som smör i solsken. Tyvärr tog knapparna slut trots att vi köpt många fler än i fjol. Vi lär oss till nästa år.
 

Foto CeWe Foto CeWe

Makterna log mot Mölle 

Allt blev så bra när det var dags att fira midsommar. Flera hundra festklädda människor strömmade till för att träffa vänner och bekanta, dansa, leka och ha roligt. Lennart Kvistberg och Tomas Dreilick gjorde lycka som musikanter och sångledare. Tomas fick massor av ungar att glatt hoppa säck och springa med potatis.

Hans-Otto Pyk tillsammans med sin dotter Ewa Pyk på invigningen. Till höger Chatarina Lindgren, en av dem som har gjort utställningen. Foto Christina Ullenius Hans-Otto Pyk tillsammans med sin dotter Ewa Pyk på invigningen. Till höger Chatarina Lindgren, en av dem som har gjort utställningen. Foto Christina Ullenius

Pyk-utställningen 2018
 
MÖLLE DEN 12 JUNI   För femte året ordnar byföreningen en utställning i hamnen, och i söndags invigdes den av Hans-Otto Pyk. Trots det plötsliga väderomslaget var det många som lyssnade när han berättade med stor inlevelse om livet i hamnen.  I år är temat hamnen i Mölle med inriktning på dåtid, nutid och framtid.

Utställningen som pdf del 1   → klicka här
Utställningen som pdf del 2   → klicka här
Utställningen som pdf del 3   → klicka här

Tips: Zooma in på utställningsskärmarna
så går det lätt att läsa texterna och se närmare
på bilderna.

 

Foto Tomas Svensson Foto Tomas Svensson

Sällsynt fågel på besök

MÖLLE DEN 31 MARS   Tomas Svensson rapporterar: En hane av svarthakad buskskvätta har under de senaste dagarna upphållet sig i Fågelviken. Det är en raritet; endast några tiotal fynd görs per år.  Anledningen till att den har stannat så pass länge är förmodligen det kalla vädret och god tillgång på föda i tångvallarna längst in i viken.

Se flera bilder → klicka här
 

Foto webben Foto webben
Middagsträff – men ingen grillning

Det råder ju eldningsförbud i Skåne. Men det hindrar inte att vi avrundar Galna dan som planerat med att träffas i parken utanför stationshuset. I stället för att grilla får vi ta med oss färdig mat.
Foto CeWe Foto CeWe

Vattenmöllan – Öppet hus

Välkommen att titta på vattenmöllan söndagen den 1 juli klockan 14–16.

Läs inbjudan   → klicka här

Virtuos vissångare
Jan-Olof Andersson spelar i Mölle fredagen den 27 april klockan 18.30 på Ransviksvägen 15. Hans repertoar sträcker sig från medeltida engelska kärlekssånger – via den svenska vistraditionen – till egna sånger. Anmälan senast den 25 april till info@mollehuset.se. Pris 200 kronor med en lätt förtäring.

Artiklar från Möllekuriren i bokform

I boken publicerar Christer Elfversson nio berättelser som har stått i Möllekuriren. Dessutom finns en tidigare opuplicerad artikel med; den handlar om Aktiebolaget Synd & Skam som köper upp ruffen, kapellet och fyren.

Boken är på 158 sidor i pocketformat. Pris 130 kr.
Beställningar: info@lillaforlaget.se eller mobil 070-844 81 25.
Foto Bengt Nilsson Foto Bengt Nilsson

Strandstädning

Lördagen den 7 april var det strandstädning. Skräpplockarna rapporterar att det i år var ovanligt lite att ta hand om.

En förklaring skulle kunna vara att det i vinter har stormat mindre än vanligt. En annan att sjöfararna har blivit mer miljömedvetna.

På bilden syns Lena Strandmark, Gunilla Klang och Susanne Nauckhoff.

Hur begränsa trafiken?

I åtgärdsvalsstudien föreslår Trafikverket bland annat en infartsparkering för att minska trafiken genom Mölle.

Läs rapporten   → klicka här

Kanotister i Kullaberg. Foto webben Kanotister i Kullaberg. Foto webben

Certifiering av Kullaberg

Europarc har beslutat att certifiera Kullabergs naturreservat som första område i Sverige.

Daniel Åbergs mejl   → klicka här
Mats Jönssons kommentar   → klicka här
Helsingborgs Dagblad   → klicka här

Foto webben. Från en föreställning på Broadway. Foto webben. Från en föreställning på Broadway.

West Side Story i Malmö

Monica Bengtson ordnar en bussresa till föreställningen fredagen den 7 september. Priset är 600 kronor inklusive resan.

Obs! efterfrågan har varit stor, men Monica har bokat en större buss och ännu finns det platser kvar.

Ring direkt till 042-36 76 24 eller mejla här

 

Foto webben Foto webben

Claes Moser

På skärtorsdagen, den 29 mars klockan 16, kommer konstexperten och galleristen Claes Moser till stationshuset, känd från bland annat Antikrundan i SVT. Han föreläser och kommenterar åhörarnas medförda föremål.

Foto webben Foto webben

Mölles kulturdag 2018

Söndagen den 11 februari i stationshuset, i annexet och på perrongen. Start klockan 12.
Se programmet   → klicka här

Foto webben Foto webben

Vinprovning

Vårsäsongen inleds måndagen den 5 februari med sex spanska viner. Överste munskänk är som alltid Kaj Zaar. Läs mer   → klicka här

 

SCA-anläggningen

Kommunen planerar för en utbyggnad av SCA:s semesteranläggning, huvudsaklingen på den gröna yta som kallas för Sergeantens åker. Samråd pågår till och med den 5 februari 2018. Läs mer ...

Mölle Amatörsalong, vernissage i juni 2015. Foto CeWe Mölle Amatörsalong, vernissage i juni 2015. Foto CeWe

Reparation i stationshuset

Den stora lokalen i stationshuset är stängd under hela januari. Kommunen ska nämligen reparera taket. Köket berörs inte och kommer att kunna användas som vanligt.

Bild webben Bild webben

Adventskonsert i hemmiljö

Anna Wirsén och Christian Alvad bjuder in till en konsert på Ransviksvägen 15. Fredagen den 15 december klockan 18.30. Visor och tankar i juletid, blandat med melodisk gitarrmusik och strängakrobatik. Fri entré. Läs mer   → klicka här

Fyrverkerier och hundar ...
... går inte ihop. Eva Dahlberg på Grand Hôtel är först ut med att förvarna Mölles hundägare om  kommande raketskjutning: Lördagen den 3 juni klockan 23–24. På en särskild sida anslår vi de varningar som kommer in. En länk finns också här till höger under rubriken Genvägar till.

Lillemor Löfgren prövar att lyfta en stock. Margit Starfelt till höger. Foto CeWe Lillemor Löfgren prövar att lyfta en stock. Margit Starfelt till höger. Foto CeWe

Utegymmet invigt

MÖLLE 2 JUNI   Femtio personer hade kommit till invigningen av gymmet i stationsparken. Christina Ullenius, vice ordförande i byföreningen, hälsade alla välkomna. Kommunalrådet Ulf Molin tackade byföreningen för ett gott samarbete och förklarade anläggningen invigd. Som avrundning fick publiken se exempel på hur redskapen kan användas. Korvkalas avrundade tillställningen.

Charlotte Perrelli har en huvudroll i musikalen Pippin i Malmö. Foto webben Charlotte Perrelli har en huvudroll i musikalen Pippin i Malmö. Foto webben

Musikal i Malmö

Följ med till Pippin på Malmö Opera den 2 februari. Det är en färgstark Broadway-musikal med dans och mycket humor. Charlotte Perrelli har en av huvudrollerna. Pris 600 kronor inklusive buss. Obs! Boka senast den 1 december.

Välkomna att anmäla er per mejl → klicka här eller per telefon → 042-36 76 24.

Årets julmarknad

Lördagen den 2 december klockan 12 öppnar höstens största mingel i Mölle. Hela 25 utställare kommer att vara på plats. Dessutom ponnyridning, lotteri och en egen tomte.

Läs inbjudan   → klicka här

Ann-Britt och Bosse Laestadius i Mölle. Ann-Britt och Bosse Laestadius i Mölle.

Vishyllning

Visans Vänner ordnar en sammankomst för att hedra Bosse Laestadius, som numera bor i Gylleröd och har varit aktiv i Visans Vänner. Tid och plats: Lördagen den 7 oktober klockan 16 i stationshuset. Fritt inträde. Läs inbjudan   → klicka här

Foto CeWe Foto CeWe

En fantastisk torsdag

Mellan sju och nio doppade sig 158 i Fågelviken och 78 i Solviken, totalt alltså inte mindre än 236 morgonbadare. Sedan bjöd byföreningen ett par hundra personer på frukost; allt gick åt. Därefter följde pingis, fotboll, loppis med mera. En lyckad dag. Föddes en tradition? Titta på bilder   → klicka här

Från sommarmötet

Sommarmötet på Grand Hôtel hölls den 23 juli. Mötet föregicks av en extra föreningsstämma som beslutade om ändringar av stadgarna.

Läs en sammanfattning   → klicka här
Läs de beslutade stadgarna   → klicka här

Foto Christina Ullenius Foto Christina Ullenius

Pyk-utställningen 2017

MÖLLE 17 JUNI   Hans-Otto Pyk invigde årets utställning på temat Ett skepp kommer lastat – Skeppare, skutor och laster. Solen strålade och en stor skara hade samlats för att se vad årets utställning handlar om. Företrädare för några av Mölles många skepparsläkter deltog. Läs mer ...
Läs ännu mer ...

Gallerisäsongen

Lördagen den 17 juni började sommarens utställningar. De växlar varje vecka och pågår till den 11 augusti.

Hela sommarprogrammet   → klicka här
Galleri Stationen   → klicka här
Galleri Annexet   → klicka här

MÖLLE 24 MAJ   Mikael Karlsson på Swedbank överlämnade i dag en check på 15 000 kronor till Christina Ullenius och Peter Appelros. Pengarna är ett bidrag till byföreningen för sommarens Pyk-utställning i hamnen. Beloppet kommer ur en konstfond i banken som stödjer kultur- och ungdomsverksamhet i Kullabygden.

Läs mer   → klicka här

Foto Gunilla Larsson Foto Gunilla Larsson

Bättre lekplats
MÖLLE 4 MAJ   Det gamla skeppet på lekplatsen var i så dåligt skick att det fick forslas bort. I veckan kom nya lekredskap på plats.

Sedan tidigare är lekp
latsen ombyggd med en ny gungställning med fyra gungar, nya stora sandfält och en flyttade och förbättrad soffgrupp.

På påskdagen. Christina Ståhl Hallengren säljer den nya boken. Foto Mats Ekberg På påskdagen. Christina Ståhl Hallengren säljer den nya boken. Foto Mats Ekberg

Mölle–Kullen genom tiderna
Ett urval ur bokserien med samma namn

Nu har boken kommit! Köp den direkt från byföreningen eller hos någon av våra återförsäljare.

Läs mer   → klicka här
Bilder från releasepartyt   → klicka här

Foto Bengt Nilsson Foto Bengt Nilsson

Kitesurfare

MÖLLE 21 APRIL   Bengt Nilsson fotograferade kitesurfare i Fågelviken i fredags. Kitesurfing eller draksurfing är en form av segling för en person, stående på en bräda. Se flera bilder

Foto Christina Ullenius Foto Christina Ullenius

Valborg i Mölle
 
Stora skaror vandrade till fäladen för att fira våren. En stor rishög lovade en härlig brasa när Mats Jönsson, byföreningens ordförande, hälsade alla välkomna. Sedan talade Peter Schölander om vårt behov av ljuset. Kören tog vid med de sköna vårsångarna – och många sjöng med.

Foto CeWe Foto CeWe

Baden i sommar

I Solviken har en del förbättringar gjorts före säsongsstarten, och mer kommer. Tre skollediga ungdomar delar på arbetet att sköta badplatsen.
Läs mer   → klicka här

I Fågelviken sköter Fågelvikens Vänner badet enligt ett avtal med byföreningen; föreningen startades 2016. Det mesta av arbetet sker ideellt. Varje lördag är det ett arbetspass från klockan 10.
Läs mer  → klicka här

Foto CeWe Foto CeWe

Midsommarafton i Mölle

Firandet på leksplatsen lockade många. När Tomas Dreilick och Lennart Kvistberg drog igång musiken blev det fart på dansen. Tomas fortsatte sedan som lekledare tillsammans med Elisabeth Brenner och Cinna Ståhl Hallengren. Barnen rusade till godis-utdelningen och vuxenfolket drack kaffe. Allt var över efter en timme – då kom regnet. Bilder från evenemanget   → klicka här

Eva Dahlberg, Grand Hôtel, fick Årets Möllediplom 2005. Utmärkelsen bytte namn 2009 till Årets Möllebo. Eva Dahlberg, Grand Hôtel, fick Årets Möllediplom 2005. Utmärkelsen bytte namn 2009 till Årets Möllebo.

Årets Möllebo – vem i år?

Årets Möllebo, utsedda under arton år, utgör en brokig skara, men alla har gjort ett positivt avtryck i Mölle. Förra året fick Ruffagubben utmärkelsen som symbol för alla Möllebor. Därmed var cirkeln sluten och det känns naturligt att lägga traditionen på is. Kanske återuppstår den igen, kanske finner den en ny form. I framtiden finns svaret.
Byföreningens styrelse

Underhållning i Ransvik

Söndagen den 2 juli klockan 19 kommer KG Malm och Lucas Stark till Ransvik med Världens bästa Allan! De sjunger Allan Edwalls sånger och berättar om en mångsidig artist. Inträdet är 120 kronor. Förbeställ gärna räksmörgåsar och köttbullemackor. Boka i god tid till anders@ransvik.se; 042-34 76 66. Läs mer   → klicka här

Grillkvällar i juli

Varje torsdag i juli är det grillning i stationsparken, första gången den 6 juli klockan fem. Ta med vad du vill äta och dricka. Den 27 juli blir det någonting utöver det vanliga. Det drar igång på morgonen och forsätter under dagen och kvällen.
Läs mer   → klicka här

Dubbelutställning

Den 15–21 juli har Erik Magnusson och Frederic Täckström en dubbelutställning i Galleri Stationen. Frederic visar naturfotografier, och tillsammans presenterar de sin nya bok med föredrag klockan 16 varje dag. Läs programmet   → klicka här

Spelman på taket

Den 15 september går bussen från Mölle till musikalen i Malmö; Philip Zandén i huvudrollen. Det är många veckor dit, men Monica Bengtson behöver din anmälan senast den 6 juli.

Ring Monica och boka på 042-36 76 24 eller mejla en rad till monicaochingemar.bengtson@telia.com

Sjöfarten i centrum

Lördagen den 17 juni klockan 14 invigs sommarens Pyk-utställning. Temat i år är Mölles långa historia med sjöfart, sjöfarare, fartyg och laster av många slag. Alla är välkomna.
Läs mer  → klicka här

Release-kaffe

På söndag den 11 juni klockan 14 presenterar Erik Magnusson och Frederic Täckström sin nya bok på Grand Hôtel. Boken är andra delen i serien om människor i Mölle. Alla är hjärtligt välkomna.

Aldrig tidigare har den nakna sanningen om syndens Ransvik blottats så djupgående (ur ett reklamblad)

Om boken: 336 sidor, stort format, 60 personporträtt, 700 bilder, pris 395 kronor.

Tidiga besökare i Kullabygden

Den 27 maj klockan 14.30 presenterar Peter Appelros sin nya bok i Höganäs Bokhandel. Den består av ett 30-tal berättelser som nedtecknades från 1615 och 250 år framåt i tiden.

Läs en intervju med Peter i Möllekurirens kommande sommarnummer   → klicka här

Internationellt deltagande i årets strandstädning. Foto CeWe. Internationellt deltagande i årets strandstädning. Foto CeWe.

Strandstädningen

MÖLLE 8 APRIL   Uppslutningen var som vanligt mycket god. Försedda med sopsäckar och plockare begav sig ett gäng norrut mot Solviken. En annan grupp rörde sig bortåt Fågelviken och Fäladen.

På bilden ser ni Gyllerödarna Jorma Paavilainen och Carola Hannah. De fick hjälp av sina gäster från Melbourne i Australien, Fiona Hamilton och Stuart Allen.

Den nya styrelsen

MÖLLE 28 MARS   Mats Jönsson omvaldes som ordförande på byföreningens årsmöte. Ytterligare tre ledamöter fortsätter. Fem nya personer valdes in. På ett konstituerande möte utsågs Ingemar Löfgren till sekreterare och Lars Steen till kassör.

Mer om styrelsen   → klicka här
Mer om årsmötet   → klicka här  

Bild Höganäs kommun Bild Höganäs kommun

På gång i hamnen

Planerna för hamnområdet tar form. I år har kommunen låtit gräva för vatten och avlopp samt el och fiber till de kommande byggnaderna. Pirerna har förstärkts med stora stenblock.

Läs hamnföreningens information   → klicka här
Läs också byföreningens brev till kommunen om hamnen från november 2016 → klicka här

Foto från webben Foto från webben

Utegym med mera

Under våren bygger kommunen ett utegym mellan de södra boulebanorna och Västra Bangatan. I samma veva ska lekplatsen kompletteras med en ersättning för det skrotade skeppet. Men inte nog med det, dessutom kommer området framför Hotel Kullaberg att förskönas. Plus en hel del annat ...

Läs Gunilla Larssons artikel i Kuriren   → klicka här
Titta på kommunens bilder   → klicka här

Foto Robert Korzeniec Foto Robert Korzeniec

Ransvik som bostad prövas i högsta instans

Ägarna till Ransvik vill omvandla caféet till bostad och sälja fastigheten. Höganäs kommun är emot detta. Mark- och miljödomstolen avgjorde saken till ägarnas förmån, men kommunen överklagade och tvisten kommer slutgiltigt att avgöras av mark- och miljööverdomstolen, troligen under våren 2017.
Läs kommunens överklagande   → klicka här

Meme Åkesson repeterar tillsammans med Cappella Lundensis. Foto Frederic Täckström Meme Åkesson repeterar tillsammans med Cappella Lundensis. Foto Frederic Täckström

Filmpremiär den 9 april

söndag klockan 19 visar Frederic Täckström sin nya film Droppar av tid om Meme Åkesson. Välkomna till stationshuset, fri entré.

I Möllerkuriren 2016 nummer 4 skrev Tomas Svensson om »Violinisten som valde Mölle«. Läs hans artikel   → klicka här

Årsmöte 2017

Välkommen till årsmötet söndagen den 26 mars klockan 14 i stationshuset.

Läs kallelse, dagordning, bokslut etcetera,
klicka här

Foto CeWe Foto CeWe

Nytt i Fågelviken

Den gamla totalettbyggnaden i Fågelviken revs i höstas. Den nya är nu på plats i god tid inför årets badsäsong. Den ena av de två toaletterna är anpassad för funktionshindrade.

Bianca af Ekenstam blev Årets Kattadrottning. Foto CeWe Bianca af Ekenstam blev Årets Kattadrottning. Foto CeWe

Kulturdagen – succé igen

MÖLLE 27 FEBRUARI   I går var det stort pådrag i stationshuset. Det började med Katten ur tunnan utomhus. Efter jämna, hårda matcher korades Bianca af Ekenstam till Kattadrottning och Isak Cedervang till Kattakung.

Sedan guidade Lena Strandmark publiken genom ett fullödigt program med många föreläsningar och mycket musik. Fredrik Lindbom fick sätta punkt för dagen med en samling ootrooliga fågelfoton.

Målning av L. Nykvist 1980, Mölle hamn och inlopp. Målning av L. Nykvist 1980, Mölle hamn och inlopp.

Möllemotiv på endagsutställning

Den 27 december ordnade Magnus Nordstrand en utställning. På förmiddagen tog han emot bybornas tavlor med Möllemotiv, och klockan 13 började vernissagen. Magnus idé visade sig lyckosam. Trettiofem verk presenterades och besökarna var entusiastiska. »Otroligt kul. Härligt att se«, sade en av dem. »Tänk om det kunde bli en tradition!«

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Företagsammast i Skåne

Eva Dahlberg har utsetts till årets mest företagsamma skåning. I tävlingen, som arrangerades av Svenskt Näringsliv, nominerades 250 personer.  Fem gick till finalen  och Eva tog hem priset. Läs mer   → klicka här

Foto från webben Foto från webben

Arkitekturpris till Möllehus

STOCKHOLM 29 NOV   Det svävande huset på Corfitz väg vann villapriset på arkitekturgalan, SAR:s årliga samling förarkitektkåren. Ur juryns motivering:

»Genom att dra nytta av läget är vi utomhus och inomhus på samma gång. Hög arkitektonisk skärpa i helheten och in i minsta detalj« Läs mer ...

Foto Anders Kjellner Foto Anders Kjellner

Musikkväll • den 17 januari

Byföreningen inbjuder till en minneskväll om och med Meme Åkesson. Tomas Svensson låter deltagarna lära känna violinisten genom originalinspelningar. Fri entré.

Läs inbjudan   → klicka här
Mer om programmet   → klicka här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Årets julmarknad

Det blev succé i år igen. Byföreningens traditionella julmarknad den 26 november drog massor med folk. Tomten, i Lennart Löfqvists gestalt, var populär som alltid.

Läs HD:s utförliga reportage här!

Foto Richard Åkesson Foto Richard Åkesson

Naturvårdsprojekt

Kommunen kommer att röja området nedanför Norra Strandvägen. Syftet är att ge skånskt oxbär och andra rödlistade arter bättre växtbetingelser. Projektet omfattar cirka 7 000 kvadratmeter; det startar i höst och avslutas 2019.  Läs mer ...

Foto Annica Hellqvist Foto Annica Hellqvist

Strategiplan för Kullaberg

Organisationen Europarc och Länsstyrelsen Skåne står bakom detta måldokument.  Ett generellt mål är att bevara den naturliga miljön; ett annat att hantera besöksströmmarna och effekterna av dessa.
Läs planen ...
Läs också konkretiseringen av den ...

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Vi behöver hjälp

Mats Jönsson, byföreningens ordförande: »Vi hoppas det finns människor i Mölle som gärna skulle vilja ställa upp och hjälpa till med några av de enklare göromålen.« Läs hela uppropet här

Filmkväll tisdag 29 november

Välkommen till en filmkväll med mingel och levande musik i stationshuset. Kerstin Werdinius underhåller på piano. Vin, öl, cider, juice med tilltugg serveras. Frederic Täckström visar tre av sina filmer. Ingen anmälan behövs. Entré 20 kronor. Start klockan 18.30. Läs mer ...
 

Foto från webben Foto från webben

Sommarmötet

MÖLLE DEN 24 juli Byföreningens sedvanliga sommarmöte hölls på Grand Hôtel. En av huvudpunkterna var att tillkännage styrelsens val av Årets Möllebo: Ruffagubben. Deltagarna listade också önskemål och förslag till styrelsen.
Läs mer ...

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Pyk-utställningen 2016

MÖLLE DEN 3 APRIL   Temat för årets utställning är Italienska vägen. Hans-Otto Pyk var på plats vid skärmarna och berättade om Mölle förr. Christina Ullenius representerade Pyk-gruppen och talade om arbetet med utställningen. Mats Jönsson, byföreningens ordförande, förklarade utställningen invigd. Läs mer   → klicka här

Upplysning

Armaturerna i de två gamla stolparna utanför stationshuset kommer att repareras. Det stora trädet intill illumineras i samma veva. Jobben ska vara klara innan höstmörkret, alltså i september.

Massvandring till Mölle

Skåne och Svenska Turistföreningen står som värdar för Europas största vandringsevenemang, nämligen Eurorando. Till den etapp som utgår från Mölle har mer än 1 000 personer anmält sig – från olika delar av Europa. Evenemanget pågår den 9–16 september.
 

Foto från webben Foto från webben

Monicas teatertips

Monica Bengtson ordnar biljetter till bra pris. Buss ingår ofta i hennes arrangemang. Just nu slår hon ett slag för bland annat Billy Elliot på Malmö Opera. Läs mer   → klicka här

Mölle på 1950-talet

Byföreningen har fått en donation med flera hundra klipp ur Nordvästra Skånes Tidningar från 1953–1960.

Signaturen gq – Möllebon Nils Gustaf Nilsson – skrev regelbundet i NST under rubriken Hört och hänt vid Kullanäsan. Dessa artiklar finns med, men också många andra som berättar om händelser i byn och dess omgivningar. Med ctrl + F är materialet sökbart.

Till klippsamlingen   → klicka här

Foto från webben Foto från webben

Hjärt- och lungräddning

HLR-utbildning i stationshuset onsdagen den 10 februari klockan 18. Begränsat antal deltagare. 

Anmäl dig till per mejl till Christina Ståhl Hallengren    → klicka här

Foto Mats Ekberg Foto Mats Ekberg

Nyår i Mölle

Mats Ekberg var på plats med videokameran när fyrverkerierna brakade loss över hamnen.

Se filmen här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Nej till byggnadsminne

Länsstyrelsen har avslagit byföreningens ansökan om att göra stationsområdet till ett byggnadsminne.

»Länsstyrelsen är återhållsam när det gäller beslut om nya byggnadsminnen. Det är ett starkt lagskydd med stränga restriktioner och ...«
Läs hela beslutet här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Akademiepris till Hans Peterson

Hans Peterson debuterade så tidigt som 1945 med Stina och Lars på vandring. Under årens lopp har det blivit omkring 200 böcker. Den 15 oktober beslöt Svenska Akademien att tilldela Hans ett extra pris på 100 000 kronor. Läs pressmeddelandet

Hans är välkänd för Mölleborna, inte minst för dem som läser Möllekuriren där han skriver en krönika i varje nummer. Läs en av Hans krönikor

Årets julmarknad

Det regnade på förmiddagen. Men klockan 13, när julmarknaden öppnade, blåste regnet bort – och det blev en fin eftermiddag med blå himmel och sju plusgrader.

Lennart Löfqvist var årets Mölletomte – till alla barns stora förtjusning.

Bilder från evenemanget

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Samling vid pumpen

Byföreningens nya cykelpump sitter på baksidan av stationshuset, alltså på den sida som vetter mot stationsparken.

Det är två slangar. Den ena är för vanliga cykeldäck. Den andra passar till mer avancerade däck och har en lufttrycksmätare.

 

Foto Strömstads kommun Foto Strömstads kommun

Kommunen städar upp i naturen

Kommunen informerade i Möllekurirens sommarnummer att man kommer »att röja framförallt längs stigar och bäckar samt städa av hela området från ovidkommande föremål«. 

Förvarar du föremål utanför din tomtgräns? Det må vara kasserade eller användbara grejer. Ta i så fall hand om dem före den 1 december. Annars ryker de.

Foto Alexander Mandersson Foto Alexander Mandersson

Karin fortsätter att bada

Under sommaren rapporterade Karin Eriksson dagligen in temperaturen i dambadet. I mitten av september slutade publiceringen på hemsidan – men Karin badar på. Så här skrev hon i ett mejl den 15 oktober: »Hej, 11 grader varmt, lugnt och nästan sol. Ingen is i sikte. Uppiggande.«
 

Tomas Dreilick ledde barn och vuxna i lekarna på årets midsommarfirande. Foto Christer Wallentin Tomas Dreilick ledde barn och vuxna i lekarna på årets midsommarfirande. Foto Christer Wallentin

Tomas Dreilick – Årets Möllebo

Byföreningen tilldelar Tomas Dreilick utmärkelsen för att han:
− talar varmt om Mölle på sin radiokanal
− håller byn levande med att hålla öppet året runt
− organiserar under vinterhalvåret »After work« som är mycket uppskattat

Tomas tackbrev   → klicka här

Sommarmötet var välbesökt. Det hölls i stora mötesrummet på Grand Hôtel. Foto Christer Wallentin Sommarmötet var välbesökt. Det hölls i stora mötesrummet på Grand Hôtel. Foto Christer Wallentin

Nya stadgar klubbade

Sommarmötet föregicks av en extrastämma för att bekräfta beslutet på årsmötet att ändra stadgarna för byföreningen. De ny stadgarna   → klicka här

Därefter berättade byföreningen om sitt arbete under året och hamnföreningens ordförande, Håkan Lind, talade om aktuella hamnfrågor. Däremellan tillkännagav byföreningen  vem den hade utsett till Årets Möllebo.

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Ruffagubben

Nu är den på plats, Jonas Högströms skulptur i brons. Många kom till avtäckningen den 21 juni. Mats Jönsson invigningstalade och tackade konstnären och donatorernas släktingar.

»Jättefin«, »Han ser glad ut«, »Perfekt placering«, »Gubben blir ett populärt fotomotiv« ... var några kommentarer i publiken.

Stoppa Parkslide nu

Detta aggressiva ogräs sprider sig i Mölle, och byföreningen manar till aktivt motstånd. Styrelsen anser att kommunen måste agera.

Läs styrelsens brev  → klicka här
Läs en artikel i HD   → klicka här
Läs en artikel i Möllekuriren   → klicka här
Läs en engelsk pamflett   → klicka här

Uppfräschad bana drar många som vill spela. Foto Christer Wallentin Uppfräschad bana drar många som vill spela. Foto Christer Wallentin

Beachvolleyboll

Visste du att det finns en plan för beachvolley i Mölle? Den ligger söder om stationshuset, mellan boulebanorna och fotbollsplanen.

Efter en allmän uppsnyggning och påfyllning av sand är det många som vill spela beachvolley. Stundtals har det till och med varit kö till banan.

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Sommarens Pyk-utställning

Publiken strömmade till när utställningen invigdes den 9 maj trots regn och blåst.

Hans-Otto Pyk talade engagerat på temat Berget–Brytningen–Berättelsen under överinseende av Ingvar Blomqvist, Mölles tidigare hamnkapten.

Några bilder från invigningen   → klicka här
 

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Midsommar

Efter lunch blev himlen blå och när festligheterna startade klockan 14 var vädret fint. Tomas Dreilick och Lennart Kvistberg fick fart på dansen och sedan blev det både potatislöpning och säckhoppning. Katja Löfqvist, Susanne Nauckhoff, Christina Ståhl Hallengren och Christina Ullenius hade hand om kaffetältet.

Märkliga farkoster

Mölle den 19 augusti   Sedan i måndags har en bogserbåt kört upp och ned med ett släp. Båten heter Hunter och ägs av ett danskt rederi. Den är på väg till Aalborg med stålsektioner till Bladt Industries. Bogseraren väntar på att vinden ska mojna, så att ekipaget kan fortsätta till Aalborg.

Gruppdiskussioner på sommarmötet 2014. Foto Christer Wallentin Gruppdiskussioner på sommarmötet 2014. Foto Christer Wallentin

Sommarmöte

Årets sommarmöte hålls söndagen den 19 juli klockan 14 på Grand Hôtel. Det inleds med ett extra föreningsmöte som ska fastställa de ändringar av stadgarna som beslöts på årsmötet i mars.

Läs kallelsen till extra föreningsmöte   → klicka här
Läs förslaget till ändrade stadgar   klicka här

Öppen trädgård

På söndag den 26 juli blir det »någonting« bakom stationshuset.

Vad? Ingen som vet. Det blir vad deltagarna tillsammans gör det till. Läs mer   → klicka här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Tången i Fågelviken

Läs Tomas Svensson rapport från den senaste maskinrensningen   → klicka här

Tomas slutsats: Det är bättre att ta hand om tången för hand och använda den som trädgårdsgödsel. Ett försök har startat.
 

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Öppet i Vattenmöllan

Passa på att se Vattenmöllan på Möllans Dag söndagen den 5 juli klockan 14–17.
Läs mer om dagen   → klicka här

Läs mer om Vattenmöllan   → klicka här

Nitton amatörer

I år inleds gallerisäsongen med något ovanligt: en utställning med verk av personer som hittills har gjort sin konst i det tysta. Nu träder de fram i stationshuset och visar vad de kan. Läs mer   → klicka här

I annext visar Kerstin och Linn Olsson samtidigt keramik respektive måleri. Läs mer   → klicka här

Foto Bengt Nilsson Foto Bengt Nilsson

Hamnkollaps hotar i Mölle

I en artikel i Helsingborgs Dagblad den 10 februari lyftte hamnföreningen fram hamnens dåliga kondition.

Artikeln följs upp i Möllekurirens aktuella nummer.
Vi publicerar en hel del dokumentation i frågan.
Läs mer   → klicka här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Lekplatsen byggs om

Arbetena startade den 12 februari och pågick under ett par veckor. Det blev en ny gungställning, och den stora sandytan fick ny sand och nya sarger. En mindre sandlåda med baksand anlades och kompletterades med sittplatser. Fartyget ska repareras och målas om senare i vår.

Flera bilder   → klicka här

Rapporterat och fotograferat av Bosse Hansson Rapporterat och fotograferat av Bosse Hansson

Synden i Mölle mosse

Paddornas stora parningslek är i gång. Vi såg vanlig padda och grönfläckig padda. Honorna är stora och hannarna är små. Det är underbart att höra alla parningsläten kring mossen och se hannarnas kamp för att få para sig med så många honor som möjligt.

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Strandstädning

Alla trodde att vinterstormarna hade kastat upp mycket skräp från Sundet. Men så farligt var det inte, visade det sig. Många hjälptes åt på lördagen och på knappt två timmar var det snyggt och fint. Jorma Paavilainen, Margaretha Medin, Carola Hannah och Ingrid Bergenstråhle var med.

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Valborg i sol och eld

Christina Ullenius hälsade alla välkomna till valborgsfirandet på fäladen. Sedan lyssnade publiken till skön sång. Lena Strandmark hade i år lyckats samla ett stor antal kördeltagare.  Årets vårtal hölls av Bosse Hansson.

Läs mer   → klicka här

Valborg närmar sig

• Du är mycket välkommen att vara med i kören. Ring Karin Eriksson, 042-34 76 35 eller Lena Strandmark, 042-34 79 10.

Firandet på fäladen startar klockan 20.30. Läs mer ...

Våra sponsorer
meddelar


• Winemakers Dinner på Grand Hôtel den 29 april. Läs mer ...

Vinprovning

Den 15 februari är det dags för ett nytt möte med Kaj Zaar. Temat är Merlot-viner.

Läs mer   → klicka här