På Start-sidan ännu tidigare

Klicka på bilderna så blir de större.

Ransviks vänner

Anders Kjellner, Ellens Café, har tagit initiativ till upprustning av badplatsen. Efter de senaste årens stormar fordras snabba, kraftfulla insatser.

Läs Anders upprop   → klicka här

Foto Sveriges Television Foto Sveriges Television

Möte med kommunledningen

Byföreningen träffade Péter Kovács med flera den 6 maj. Uppgiften var att presentera fyra aktuella projekt och ta reda på vad kommunen vill bidra med.

Läs en sammanfattning av mötet   → klicka här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Badsäsongen är här

Kommunen har satt ut alla badstegar i Fågelviken och Solviken. Förra årets temperaturrapportörer – Karin Eriksson, Arne Medin och Lena Strandmark – har redan badat i flera veckor. De säger att det är häärligt!

Karin är igång igen och rapporterar från Solviken.
Till badtemperaturerna   → klicka här
 

Foto ur Pyk-samlingen Foto ur Pyk-samlingen

Efter stenbrytningen

Efter stenbrytningen på Bökebolet blev det mark som kunde bebyggas; från första parkett nere vid Strandvägen och uppåt berget med fin utsikt.

Byföreningen vill få ta del av kunskaper och material om vilka som byggde dessa hus och vilka som bor i husen i dag.

Kontakta Christina Ullenius eller Ebba Wachtmeister, styrelsens ansvariga för donationsprojekten. Kontaktuppgifter   → klicka här.

Byföreningens sånghäfte

För ett bra tag sedan gjorde Möllekurirens redaktion ett upprop för att få in snapsvisor med anknytning till Mölle. Gensvaret var behärskat, men initiativtagaren, Bosse Hansson, lät sig inte nedslås. Med assistans av Per Nauclér och Christina Twengström blev det en fin samling.

Till snapsvisorna   → klicka här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Vägföreningens årsmöte

Vid årsskiftet tog kommunen över skötseln av vägarna i Mölle. Vägföreningen finns emellertid kvar ett tag till. Årsmötet hölls den 30 mars och då redovisade styrelsen för 2014. Då valdes också en »övergångsstyrelse« som ska finnas tills allt det formella är klart.

Läs årsmöteshandlingarna   → klicka här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Konstmattor på väggarna

Elisabeth och Rolf Brenner har lånat ut mattor för att testa om textilier förbättrar akustiken i stationshuset. De gör tuftade mattor i en egen ateljé sedan 40 år. Tuftnings-tekniken innebär att man skjuter in ull eller lingarn från baksidan av väven. Elisabeth och Rolf bor sedan förra våren på Bella Vista, men har kvar sin ateljé i Holsljunga.

Foto Stig Peterson Foto Stig Peterson

Vinter i Mölle

Per Nilsson filmade en dag med snö på marken. Hans film börjar vid fyren och sveper efter berget, längs Norra Strandvägen, fram till hamnen.

Se filmen   → klicka här
Läs om Per och filminspelningen   → klicka här

Foto Fredrik Aronsson Foto Fredrik Aronsson

Pris till Kullabergsguiderna

Företaget har fått 2015 års ekoturismpris som delas ut av tidningen Travel News. Saxat ur motiveringen: »Utifrån klippor, marina miljöer och vår minsta tandval – tumlaren – har Kullabergsguiderna skapat profilstarka äventyr«. Till företagets hemsida   → klicka här

Pågående projekt

Styrelsen har bildat grupper som ska arbeta under våren med ämnen som butik, trafik och utveckling av stationsområdet. Vill du vara med?

Läs mer   → klicka här

Foto Alexander Mandersson Foto Alexander Mandersson

Epos om Kullaberg

Åke E. Andersson porträtterades i Möllekurirens julnummer. Han har skrivit ett epos om Kullaberg där han blandar prosa och dikt.  Häftet kostar 50 kronor, men det finns också på webben.

Beställ häftet från byföreningen   → klicka här
Läs eposet på webben   → klicka här

Bild Fernard Leger Bild Fernard Leger

Ändring i stadgarna

Förra året bytte byföreningen namn till Mölle By- och Kulturförening. I ett förslag till reviderade stadgar föreslår styrelsen att kulturinriktningen skrivs in tydligare. Samtidigt vill styrelsen förenkla och modernisera stadgarna. Förslaget läggs fram på årsmötet och en extrastämma i juli.

Läs förslaget till nya stadgar   → klicka här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

70 år som författare

Det är rubriken på Helsingborgs Dagblads helsida om Hans Peterson den 3 november. Vid 92 års ålder arbetar han fortfarande, bland annat med att göra lättlästa böcker tillsammans med sin dotter och dotterdotter. Han är också krönikör i Möllekuriren.

•  Läs artikeln i Helsingborgs Dagblad
•  Läs hans senaste krönika i Möllekuriren
•  Läs Ambassadörer för lättläst i Möllekuriren

Foto Bengt Nilsson Foto Bengt Nilsson

Kitesurfare

Då och då dyker de upp: kitesurfarna i Öresund. De har en vinge i  skyn som drar dem framåt. Den här bilden tog Bengt Nilsson av en surfare i Fågelviken.

Kitesurfare utanför Margreteberg   → klicka här

Foto Stig Peterson Foto Stig Peterson

En film från Mölle

Filmen börjar ungefär vid Fågelviken. Sedan sveper kameran förbi hamnen och slutar med en vy över Kullaberg. Foto Timo Julko, Reklmbyrå.

Se filmen   → klicka här

Foto Stig Peterson Foto Stig Peterson

Byföreningens årsmöte

Söndagen den 22 mars klockan 14 är det årsmöte i stationshuset. Läs kallelsen   → klicka här

En viktig punkt på dagordningen gäller ändrade stadgar. Läs styrelsens förslag   → klicka här

Känner du igen någon av männen? Klicka på bilden så blir den större. Känner du igen någon av männen? Klicka på bilden så blir den större.

Bilddetektiver

Pyk-gruppen kallar till möte för att gå igenom gamla bilder. Syftet är att samla uppgifter om personerna och husen på bilderna – och vad de berättar om.

Välkommen till stationshuset tisdagen den 10 mars klockan 10.30

Läs inbjudan   → klicka här

Muminpumpor

Från vänster: Mumintrollet, Snorkfröken, en Hattifnatt, Stinky och Mårran. Klicka på bilden så blir den större!

Skapade av Chris Brown, Eva Wisten och Karin Eriksson Wisten. Foto Eva Wisten.

Julmarknaden blev succé

Aldrig har så många kommit till julmarknaden i Mölle. Ett stort antal utställare drog folk, och det fina vädret gjorde sitt till. En riktig stämningshöjare var Max Carlings trolleriföreställning.

Se ett urval bilder   → klicka här

Sherryprovning

Måndagen den 26 januari håller Kaj Zaar i säsongens första vinprovning, och temat denna gång är sherry.

Priset är som vanligt 250 kronor per person. Något lätt att äta ingår. Ta med er sex glas. Anmälan senast den 22 januari till Lena Klang:
lena.klang@cgi.com
070-145 05 08

Läs mer om vinprovningarna  → klicka här

Aktiv i höst

Höstens bokcirkel. Den 4 september presenterade Lena Strandmark några av böckerna. Läs mer ...

Gympa i annexet med Agneta Jetzén. Läs mer ...

Mölledagen

Sommarens stora evenemang genomfördes i fint väder med mycket folk.

Bilder från Mölledagen   → klicka här
Mer om Mölledagen   → klicka här

Tango i höst

Mölle Tangoförening startar höstsäsongen den 2 november. Då är nybörjare välkomna att prova på. Därefter ytterligare fyra danstillfällen innan året är slut.

Läs mer   → klicka här

Torghandel

Byföreningen ordnade torghandel fyra lördagar i juli. Allt från rädisor till bikinis såldes. Dessutom modevisning, musik, trolleri, byvandring med mera.

► Bilder från premiären   → klicka här

Den tusende båten

Gästbåtarna i Mölle hamn har varit flera i år än på länge. Den 21 juli korade hamnföreningen båt nummer 1 000.  Ägarna blev enligt traditionen bjudna på Hotel Kullaberg. På bilden flankeras Alice Lassen och Tom Samuelsen av den assisterande hamnkaptenen samt Per-Johan Holmbeck och Bertil Berg från hamnföreningen. Läs mer ...

Årets Möllebo

Byföreningens styrelse utsåg på sitt möte den 26 maj 2014 Klas Jörgensen till årets Möllebo. Han får denna värdighet för sina mångåriga insatser för såväl Mölle i allmänhet som för byföreningen.

En högtidlig utdelning av diplomet skedde på sommarmötet. Läs mer ...

Sommarmötet

Årets sommarmöte föregicks av ett extra föreningsmöte som fastställde att det nya namnet ska vara Mölle By- och Kulturförening.  Därefter var många ämnen på tapeten: hamnen, vägföreningen, donationer med mera. Läs mer ...

Hotellen förr och nu

Välkommen till en vandring i Mölle. Promenaden är en del av sommarens Pyk-utställning på temat Fiske-Fartyg-Fina besök.

Läs mer ...

 

Midsommar

Fint väder, mycket folk och god stämning. Det var några kännetecken för årets midsommarfirande med Klas Jörgensen och Lennart Kvistberg i högform. Se Stig Petersons bilder från festligheterna.    → klicka här
 

Välkommen till dambadet
 
Gustaf Aniansson och Miriam Ström har som sommarjobb att hålla Fågelviken och Solviken i gott skick. Nyligen gjorde Gustaf en bra insats i dambadet. Han rengjorde bryggan grundligt med en högtryckstvätt för att minska halkrisken.

Gustaf var samtidigt så finurlig att han lämnade kvar litet av det gamla lagret – som blev till en trevlig hälsning till besökarna.

Foto Karin Eriksson

Sommarens Pyk-utställning

Årets utställning är placerad utomhus, intill Ruffen. Temat är Fiske-Fartyg-Fina besök. Utställningen öppnade i mitten av juni och sitter uppe hela sommaren.

Till utställningen finns bland annat en promenad till hotellen. Det går också att lyssna på Hans-Otto Pyks berättelse till bilderna i mobilen.

Läs mer ...
 

Ny trottoar

Arbetet har kommit igång med att göra en trottoar fram till återvinningen och kapellet. Trafikverket är den ansvariga myndigheten, men kommunen delar på kostnaderna. Bristen på trottoar och övergångsställe har varit en allvarlig trafikfara, vilket byföreningen tog upp med kommunen i juni 2013, klicka här. /Publicerat den 25 juni 2014

Lilla bryggan i Fågelviken
Höststormarna gick hårt åt Wallentins brygga. Byföreningen har fått pengar från kommuen för att reparera både trappan och bryggan. Arbetetet blev klart i fredags.

/Publicerat den 29 juni 2014
 

Foto Bengt Nilsson Foto Bengt Nilsson

Brandstation har öppnat

MÖLLE DEN 8 JULI   Klockan fem på fredagen slog Eva Dahlberg och David Mill upp porten till sin nya verksamhet. Massor av folk strömmade till för att spana in lokalen och pröva på sortimentet.

Trädgårdsträffar

Fyra torsdagar under juli har byföreningen informella grillkvällar utanför stationshuset, nämligen den 7, 14, 21 och 28 juli. Grillen tänds klockan 18. Läs mer ...

Foto Ebbe Berndtsson Foto Ebbe Berndtsson

Midsommarfirande

Strax efter klockan två på midsommarafton var det fullt med folk i lekparken. Lennart Kvistberg spelade upp och Klas Jörgensen ledde dansen med brio. Byföreningen serverade kaffe, saft och bullar.

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Kompassrosen i hamnen

MÖLLE DEN 1 JUNI   Kjell Hansson från Ljungbyhed är i fullt sving med att lägga kompassrosen utanför Ruffen. Han bygger den med gatsten i olika färger. När alla stenar är lagda gjuter han en kant runt om. »Till nationaldagen kommer det att vara klart« säger Kjell utan att tveka.

Foto Christina Ullenius Foto Christina Ullenius

Vykort från Alaska

Den 24 maj startade Christina Ullenius en resa norrut från Alaska. Hon tillryggalägger cirka 4 000 kilometer innan målet är nått i British Colombia. Då och då på vägen skickar hon digitala vykort till hemsidan   → klicka här

Foto Christina Ullenius Foto Christina Ullenius

Ransvik

»Jag blir glad över att badplatsen har fått nya ytor, men jag gråter när jag ser den brutala onaturliga betongen.« Så skriver Christina Ullenius. Läs vad hon och några andra tycker.

 

Foto Helsingborgs Dagblad Foto Helsingborgs Dagblad

Matbutik och servering

Fem intressenter hade anmält sitt intresse för den nedlagda brandstationen. Kommunens val föll på Grand Hôtel. Beslutet överensstämmer med byföreningens önskan. Verksamheten beräknas komma igång redan till sommaren.

Intervju med Eva och David på Grand Hôtel
Helsingborgs Dagblad
Byföreningens brev till Péter Kovács
Lokaltidningen den 28 januari

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Baden är igång

När värmevågen bröt in var trapporna på plats både i Fågelviken och Solviken. Många har redan kunnat njuta av sitt första dopp för säsongen – fast det har ännu inte hunnit bli så varmt i vattnet.

Då och då under maj rapporterar vi temperaturen, och från den 1 juni dagligen. Läs mer ...

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Kulturdagen blev succé

Det var premiär för Mölles egen kulturdag söndagen den 7 februari. Massor av folk i alla åldrar strömmade till.

Läs reportaget i HD   → klicka här
Titta på bilder   → klicka här
 

Foto Martin Wingren/Lokaltidningen Foto Martin Wingren/Lokaltidningen

Rotary ryckte in i Brunnby

Många skänker kläder till flyktingarna i Brunnby. Men församlingens lokaler har inte räckt till för att ta hand om allt och ordna med en vettig utlämning.

Mölle-Arild Rotaryklubb har löst problemet genom att köpa en arbetsbod som rotarianer och asylsökande har rustat upp. Den 4 februari invigdes den nya butiken. Läs mer   → klicka här
 

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Ören som ett första steg

Hamnen behöver repareras grundligt. 2014 underkändes den på 48 punkter av dykare. Som steg ett har kommunen låtit bredda och höja ören. Den första etappen kostade kommunen cirka 800 000 kronor. Läs mer   → klicka här

Foto från webben Foto från webben

Monicas teatertips

Monica Bengtson ordnar biljetter till bra pris. Buss ingår ofta i hennes arrangemang. Just nu slår hon ett slag för bland annat Billy Elliot på Malmö Opera. Läs mer   → klicka här

Byföreningens årsmöte

Söndagen den 20 mars klockan 14 hålls årsmötet i stationshuset. Efter själva årsmötet presenteras Grannar mot brott.

Läs mer   → klicka här

Mölle på 1950-talet

Byföreningen har fått en donation med flera hundra klipp ur Nordvästra Skånes Tidningar från 1953–1960.

Signaturen gq – Möllebon Nils Gustaf Nilsson – skrev regelbundet i NST under rubriken Hört och hänt vid Kullanäsan. Dessa artiklar finns med, men också många andra som berättar om händelser i byn och dess omgivningar. Med ctrl + F är materialet sökbart.

Till klippsamlingen   → klicka här

Foto från webben Foto från webben

Hjärt- och lungräddning

HLR-utbildning i stationshuset onsdagen den 10 februari klockan 18. Begränsat antal deltagare. 

Anmäl dig till per mejl till Christina Ståhl Hallengren    → klicka här

Foto Mats Ekberg Foto Mats Ekberg

Nyår i Mölle

Mats Ekberg var på plats med videokameran när fyrverkerierna brakade loss över hamnen.

Se filmen här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Nej till byggnadsminne

Länsstyrelsen har avslagit byföreningens ansökan om att göra stationsområdet till ett byggnadsminne.

»Länsstyrelsen är återhållsam när det gäller beslut om nya byggnadsminnen. Det är ett starkt lagskydd med stränga restriktioner och ...«
Läs hela beslutet här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Akademiepris till Hans Peterson

Hans Peterson debuterade så tidigt som 1945 med Stina och Lars på vandring. Under årens lopp har det blivit omkring 200 böcker. Den 15 oktober beslöt Svenska Akademien att tilldela Hans ett extra pris på 100 000 kronor. Läs pressmeddelandet

Hans är välkänd för Mölleborna, inte minst för dem som läser Möllekuriren där han skriver en krönika i varje nummer. Läs en av Hans krönikor

Omslagsfoto Annica Hellqvist Omslagsfoto Annica Hellqvist

Möllekurirens julnummer

Årets sista nummer kom ut den 4 december. Flera artiklar handlar om Kullaberg. I en av dem berättar Ulrika Hantell om en »skördevandring i naturens skafferi«. Andra artiklar på detta tema handlar om träden, en rar blomma och en guide för klättrare.

I övrigt finns det massor av läsning om stort och smått, allvarligt och lättsamt.

Till Möllekurirens egen webbsida

Årets julmarknad

Det regnade på förmiddagen. Men klockan 13, när julmarknaden öppnade, blåste regnet bort – och det blev en fin eftermiddag med blå himmel och sju plusgrader.

Lennart Löfqvist var årets Mölletomte – till alla barns stora förtjusning.

Bilder från evenemanget

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Samling vid pumpen

Byföreningens nya cykelpump sitter på baksidan av stationshuset, alltså på den sida som vetter mot stationsparken.

Det är två slangar. Den ena är för vanliga cykeldäck. Den andra passar till mer avancerade däck och har en lufttrycksmätare.

 

Foto Strömstads kommun Foto Strömstads kommun

Kommunen städar upp i naturen

Kommunen informerade i Möllekurirens sommarnummer att man kommer »att röja framförallt längs stigar och bäckar samt städa av hela området från ovidkommande föremål«. 

Förvarar du föremål utanför din tomtgräns? Det må vara kasserade eller användbara grejer. Ta i så fall hand om dem före den 1 december. Annars ryker de.

Foto Alexander Mandersson Foto Alexander Mandersson

Karin fortsätter att bada

Under sommaren rapporterade Karin Eriksson dagligen in temperaturen i dambadet. I mitten av september slutade publiceringen på hemsidan – men Karin badar på. Så här skrev hon i ett mejl den 15 oktober: »Hej, 11 grader varmt, lugnt och nästan sol. Ingen is i sikte. Uppiggande.«
 

Möllekuriren 2015 nummer 3

Höstnumret publicerades den 18 september. Bilden på framsidan är från en dag i seglarskolan i somras.

Ur innehållet: Gemensam betesmark • Textil och design är deras gebit • En galen sädesärla •  Tre somrar på sextiotalet • Ruffagubben blev fort populär • Vad pågår i ruffen? • Överflöd på liten yta • Kristinegrund del 2 – Den där Emil • En dag i seglarskolan

Läs mer   → klicka här

Tomas Dreilick ledde barn och vuxna i lekarna på årets midsommarfirande. Foto Christer Wallentin Tomas Dreilick ledde barn och vuxna i lekarna på årets midsommarfirande. Foto Christer Wallentin

Tomas Dreilick – Årets Möllebo

Byföreningen tilldelar Tomas Dreilick utmärkelsen för att han:
− talar varmt om Mölle på sin radiokanal
− håller byn levande med att hålla öppet året runt
− organiserar under vinterhalvåret »After work« som är mycket uppskattat

Tomas tackbrev   → klicka här

Sommarmötet var välbesökt. Det hölls i stora mötesrummet på Grand Hôtel. Foto Christer Wallentin Sommarmötet var välbesökt. Det hölls i stora mötesrummet på Grand Hôtel. Foto Christer Wallentin

Nya stadgar klubbade

Sommarmötet föregicks av en extrastämma för att bekräfta beslutet på årsmötet att ändra stadgarna för byföreningen. De ny stadgarna   → klicka här

Därefter berättade byföreningen om sitt arbete under året och hamnföreningens ordförande, Håkan Lind, talade om aktuella hamnfrågor. Däremellan tillkännagav byföreningen  vem den hade utsett till Årets Möllebo.

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Ruffagubben

Nu är den på plats, Jonas Högströms skulptur i brons. Många kom till avtäckningen den 21 juni. Mats Jönsson invigningstalade och tackade konstnären och donatorernas släktingar.

»Jättefin«, »Han ser glad ut«, »Perfekt placering«, »Gubben blir ett populärt fotomotiv« ... var några kommentarer i publiken.

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Stationen byggnadsminne?

Kulturen i Lund har utrett förutsättningarna för att stationshuset, annexet och stationsområdet skyddas som byggnadsminne.  Ärendet ligger nu på länsstyrelsens bord för beslut.

Läs en sammanfattning av rapporten   → klicka här
Läs hela rapporten   → klicka här
Läs byföreningens ansökan   → klicka här
 

Stoppa Parkslide nu

Detta aggressiva ogräs sprider sig i Mölle, och byföreningen manar till aktivt motstånd. Styrelsen anser att kommunen måste agera.

Läs styrelsens brev  → klicka här
Läs en artikel i HD   → klicka här
Läs en artikel i Möllekuriren   → klicka här
Läs en engelsk pamflett   → klicka här

Uppfräschad bana drar många som vill spela. Foto Christer Wallentin Uppfräschad bana drar många som vill spela. Foto Christer Wallentin

Beachvolleyboll

Visste du att det finns en plan för beachvolley i Mölle? Den ligger söder om stationshuset, mellan boulebanorna och fotbollsplanen.

Efter en allmän uppsnyggning och påfyllning av sand är det många som vill spela beachvolley. Stundtals har det till och med varit kö till banan.

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Sommarens Pyk-utställning

Publiken strömmade till när utställningen invigdes den 9 maj trots regn och blåst.

Hans-Otto Pyk talade engagerat på temat Berget–Brytningen–Berättelsen under överinseende av Ingvar Blomqvist, Mölles tidigare hamnkapten.

Några bilder från invigningen   → klicka här
 

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Midsommar

Efter lunch blev himlen blå och när festligheterna startade klockan 14 var vädret fint. Tomas Dreilick och Lennart Kvistberg fick fart på dansen och sedan blev det både potatislöpning och säckhoppning. Katja Löfqvist, Susanne Nauckhoff, Christina Ståhl Hallengren och Christina Ullenius hade hand om kaffetältet.

Märkliga farkoster

Mölle den 19 augusti   Sedan i måndags har en bogserbåt kört upp och ned med ett släp. Båten heter Hunter och ägs av ett danskt rederi. Den är på väg till Aalborg med stålsektioner till Bladt Industries. Bogseraren väntar på att vinden ska mojna, så att ekipaget kan fortsätta till Aalborg.

Gruppdiskussioner på sommarmötet 2014. Foto Christer Wallentin Gruppdiskussioner på sommarmötet 2014. Foto Christer Wallentin

Sommarmöte

Årets sommarmöte hålls söndagen den 19 juli klockan 14 på Grand Hôtel. Det inleds med ett extra föreningsmöte som ska fastställa de ändringar av stadgarna som beslöts på årsmötet i mars.

Läs kallelsen till extra föreningsmöte   → klicka här
Läs förslaget till ändrade stadgar   klicka här

Öppen trädgård

På söndag den 26 juli blir det »någonting« bakom stationshuset.

Vad? Ingen som vet. Det blir vad deltagarna tillsammans gör det till. Läs mer   → klicka här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Tången i Fågelviken

Läs Tomas Svensson rapport från den senaste maskinrensningen   → klicka här

Tomas slutsats: Det är bättre att ta hand om tången för hand och använda den som trädgårdsgödsel. Ett försök har startat.
 

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Öppet i Vattenmöllan

Passa på att se Vattenmöllan på Möllans Dag söndagen den 5 juli klockan 14–17.
Läs mer om dagen   → klicka här

Läs mer om Vattenmöllan   → klicka här

Nitton amatörer

I år inleds gallerisäsongen med något ovanligt: en utställning med verk av personer som hittills har gjort sin konst i det tysta. Nu träder de fram i stationshuset och visar vad de kan. Läs mer   → klicka här

I annext visar Kerstin och Linn Olsson samtidigt keramik respektive måleri. Läs mer   → klicka här

Foto Bengt Nilsson Foto Bengt Nilsson

Hamnkollaps hotar i Mölle

I en artikel i Helsingborgs Dagblad den 10 februari lyftte hamnföreningen fram hamnens dåliga kondition.

Artikeln följs upp i Möllekurirens aktuella nummer.
Vi publicerar en hel del dokumentation i frågan.
Läs mer   → klicka här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Lekplatsen byggs om

Arbetena startade den 12 februari och pågick under ett par veckor. Det blev en ny gungställning, och den stora sandytan fick ny sand och nya sarger. En mindre sandlåda med baksand anlades och kompletterades med sittplatser. Fartyget ska repareras och målas om senare i vår.

Flera bilder   → klicka här

Rapporterat och fotograferat av Bosse Hansson Rapporterat och fotograferat av Bosse Hansson

Synden i Mölle mosse

Paddornas stora parningslek är i gång. Vi såg vanlig padda och grönfläckig padda. Honorna är stora och hannarna är små. Det är underbart att höra alla parningsläten kring mossen och se hannarnas kamp för att få para sig med så många honor som möjligt.

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Strandstädning

Alla trodde att vinterstormarna hade kastat upp mycket skräp från Sundet. Men så farligt var det inte, visade det sig. Många hjälptes åt på lördagen och på knappt två timmar var det snyggt och fint. Jorma Paavilainen, Margaretha Medin, Carola Hannah och Ingrid Bergenstråhle var med.

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Valborg i sol och eld

Christina Ullenius hälsade alla välkomna till valborgsfirandet på fäladen. Sedan lyssnade publiken till skön sång. Lena Strandmark hade i år lyckats samla ett stor antal kördeltagare.  Årets vårtal hölls av Bosse Hansson.

Läs mer   → klicka här

Ransviks vänner

Anders Kjellner, Ellens Café, har tagit initiativ till upprustning av badplatsen. Efter de senaste årens stormar fordras snabba, kraftfulla insatser.

Läs Anders upprop   → klicka här

Foto Sveriges Television Foto Sveriges Television

Möte med kommunledningen

Byföreningen träffade Péter Kovács med flera den 6 maj. Uppgiften var att presentera fyra aktuella projekt och ta reda på vad kommunen vill bidra med.

Läs en sammanfattning av mötet   → klicka här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Badsäsongen är här

Kommunen har satt ut alla badstegar i Fågelviken och Solviken. Förra årets temperaturrapportörer – Karin Eriksson, Arne Medin och Lena Strandmark – har redan badat i flera veckor. De säger att det är häärligt!

Karin är igång igen och rapporterar från Solviken.
Till badtemperaturerna   → klicka här
 

Foto ur Pyk-samlingen Foto ur Pyk-samlingen

Efter stenbrytningen

Efter stenbrytningen på Bökebolet blev det mark som kunde bebyggas; från första parkett nere vid Strandvägen och uppåt berget med fin utsikt.

Byföreningen vill få ta del av kunskaper och material om vilka som byggde dessa hus och vilka som bor i husen i dag.

Kontakta Christina Ullenius eller Ebba Wachtmeister, styrelsens ansvariga för donationsprojekten. Kontaktuppgifter   → klicka här.

Byföreningens sånghäfte

För ett bra tag sedan gjorde Möllekurirens redaktion ett upprop för att få in snapsvisor med anknytning till Mölle. Gensvaret var behärskat, men initiativtagaren, Bosse Hansson, lät sig inte nedslås. Med assistans av Per Nauclér och Christina Twengström blev det en fin samling.

Till snapsvisorna   → klicka här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Vägföreningens årsmöte

Vid årsskiftet tog kommunen över skötseln av vägarna i Mölle. Vägföreningen finns emellertid kvar ett tag till. Årsmötet hölls den 30 mars och då redovisade styrelsen för 2014. Då valdes också en »övergångsstyrelse« som ska finnas tills allt det formella är klart.

Läs årsmöteshandlingarna   → klicka här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

Konstmattor på väggarna

Elisabeth och Rolf Brenner har lånat ut mattor för att testa om textilier förbättrar akustiken i stationshuset. De gör tuftade mattor i en egen ateljé sedan 40 år. Tuftnings-tekniken innebär att man skjuter in ull eller lingarn från baksidan av väven. Elisabeth och Rolf bor sedan förra våren på Bella Vista, men har kvar sin ateljé i Holsljunga.

Foto Stig Peterson Foto Stig Peterson

Vinter i Mölle

Per Nilsson filmade en dag med snö på marken. Hans film börjar vid fyren och sveper efter berget, längs Norra Strandvägen, fram till hamnen.

Se filmen   → klicka här
Läs om Per och filminspelningen   → klicka här

Foto Fredrik Aronsson Foto Fredrik Aronsson

Pris till Kullabergsguiderna

Företaget har fått 2015 års ekoturismpris som delas ut av tidningen Travel News. Saxat ur motiveringen: »Utifrån klippor, marina miljöer och vår minsta tandval – tumlaren – har Kullabergsguiderna skapat profilstarka äventyr«. Till företagets hemsida   → klicka här

Pågående projekt

Styrelsen har bildat grupper som ska arbeta under våren med ämnen som butik, trafik och utveckling av stationsområdet. Vill du vara med?

Läs mer   → klicka här

Foto Alexander Mandersson Foto Alexander Mandersson

Epos om Kullaberg

Åke E. Andersson porträtterades i Möllekurirens julnummer. Han har skrivit ett epos om Kullaberg där han blandar prosa och dikt.  Häftet kostar 50 kronor, men det finns också på webben.

Beställ häftet från byföreningen   → klicka här
Läs eposet på webben   → klicka här

Bild Fernard Leger Bild Fernard Leger

Ändring i stadgarna

Förra året bytte byföreningen namn till Mölle By- och Kulturförening. I ett förslag till reviderade stadgar föreslår styrelsen att kulturinriktningen skrivs in tydligare. Samtidigt vill styrelsen förenkla och modernisera stadgarna. Förslaget läggs fram på årsmötet och en extrastämma i juli.

Läs förslaget till nya stadgar   → klicka här

Foto Christer Wallentin Foto Christer Wallentin

70 år som författare

Det är rubriken på Helsingborgs Dagblads helsida om Hans Peterson den 3 november. Vid 92 års ålder arbetar han fortfarande, bland annat med att göra lättlästa böcker tillsammans med sin dotter och dotterdotter. Han är också krönikör i Möllekuriren.

•  Läs artikeln i Helsingborgs Dagblad
•  Läs hans senaste krönika i Möllekuriren
•  Läs Ambassadörer för lättläst i Möllekuriren

Så ska kommunen växa

De bostäder som kommunen vill bygga är koncentrerade till serviceorterna Höganäs, Viken, Lerberget, Nyhamnsläge och Jonstorp.

Invånarna kommer att få tillfälle att ge synpunkter på förslaget till ny översiktsplan under 2015. Den närmare utformningen av samrådet är inte klar.

Läs om planen i HD   → klicka här

Foto Bengt Nilsson Foto Bengt Nilsson

Kitesurfare

Då och då dyker de upp: kitesurfarna i Öresund. De har en vinge i  skyn som drar dem framåt. Den här bilden tog Bengt Nilsson av en surfare i Fågelviken.

Kitesurfare utanför Margreteberg   → klicka här

Foto Stig Peterson Foto Stig Peterson

En film från Mölle

Filmen börjar ungefär vid Fågelviken. Sedan sveper kameran förbi hamnen och slutar med en vy över Kullaberg. Foto Timo Julko, Rklmbyrå.

Se filmen   → klicka här

Foto Stig Peterson Foto Stig Peterson

Byföreningens årsmöte

Söndagen den 22 mars klockan 14 är det årsmöte i stationshuset. Läs kallelsen   → klicka här

En viktig punkt på dagordningen gäller ändrade stadgar. Läs styrelsens förslag   → klicka här

Känner du igen någon av männen? Klicka på bilden så blir den större. Känner du igen någon av männen? Klicka på bilden så blir den större.

Bilddetektiver

Pyk-gruppen kallar till möte för att gå igenom gamla bilder. Syftet är att samla uppgifter om personerna och husen på bilderna – och vad de berättar om.

Välkommen till stationshuset tisdagen den 10 mars klockan 10.30

Läs inbjudan   → klicka här

Muminpumpor

Från vänster: Mumintrollet, Snorkfröken, en Hattifnatt, Stinky och Mårran. Klicka på bilden så blir den större!

Skapade av Chris Brown, Eva Wisten och Karin Eriksson Wisten. Foto Eva Wisten.

Julmarknaden blev succé

Aldrig har så många kommit till julmarknaden i Mölle. Ett stort antal utställare drog folk, och det fina vädret gjorde sitt till. En riktig stämningshöjare var Max Carlings trolleriföreställning.

Se ett urval bilder   → klicka här

Sherryprovning

Måndagen den 26 januari håller Kaj Zaar i säsongens första vinprovning, och temat denna gång är sherry.

Priset är som vanligt 250 kronor per person. Något lätt att äta ingår. Ta med er sex glas. Anmälan senast den 22 januari till Lena Klang:
lena.klang@cgi.com
070-145 05 08

Läs mer om vinprovningarna  → klicka här

Mölledagen

Sommarens stora evenemang genomfördes i fint väder med mycket folk.

Bilder från Mölledagen   → klicka här
Mer om Mölledagen   → klicka här

Aktiv i höst

Höstens bokcirkel. Den 4 september presenterade Lena Strandmark några av böckerna. Läs mer ...

Gympa i annexet med Agneta Jetzén. Läs mer ...

Badstegarna upptagna

Kommunens personal har tagit upp badstegarna i Fågelviken och Solviken.

Men det går fortfarande att bada bekvämt från lilla bryggan i Fågelviken, och vattnet är ännu ganska skönt.

Tango i höst

Mölle Tangoförening startar höstsäsongen den 2 november. Då är nybörjare välkomna att prova på. Därefter ytterligare fyra danstillfällen innan året är slut.

Läs mer   → klicka här

Katten ur tunnan

Det här är en tradition som byföreningen upprätthåller sedan länge. Leken hör till våren och sker en söndag i månadsskiftet februari/mars. De barn som vill vara med samlas framför Ruffen på hamnplan.  Efteråt går alla barn och vuxna till stationshuset där det serveras kaffe eller saft och semlor.

Läs om Katten ur tunnan 2013   → klicka här
Läs mer om traditionen   → klicka här

Torghandel

Byföreningen ordnade torghandel fyra lördagar i juli. Allt från rädisor till bikinis såldes. Dessutom modevisning, musik, trolleri, byvandring med mera.

► Bilder från premiären   → klicka här

Den tusende båten

Gästbåtarna i Mölle hamn har varit flera i år än på länge. Den 21 juli korade hamnföreningen båt nummer 1 000.  Ägarna blev enligt traditionen bjudna på Hotel Kullaberg. På bilden flankeras Alice Lassen och Tom Samuelsen av den assisterande hamnkaptenen samt Per-Johan Holmbeck och Bertil Berg från hamnföreningen. Läs mer ...

Valborg närmar sig

• Du är mycket välkommen att vara med i kören. Ring Karin Eriksson, 042-34 76 35 eller Lena Strandmark, 042-34 79 10.

Firandet på fäladen startar klockan 20.30. Läs mer ...

Våra sponsorer
meddelar


• Winemakers Dinner på Grand Hôtel den 29 april. Läs mer ...

Vinprovning

Den 15 februari är det dags för ett nytt möte med Kaj Zaar. Temat är Merlot-viner.

Läs mer   → klicka här